Ким Филби в спомените на генерал Тодор Бояджиев – Колектив

0
(0)

Историята на „шпионина на XX век” Харолд Адриан Ръсел, известен като Ким Филби, е част от историята на XX век. За него има изписани десетки книги и хиляди статии. Статистически тяхното количество е съизмеримо с изписаното за политиците, променили света. Както казва историкът Родни Касълдън, „бурната променливост на света се дължи на относително малък брой хора”. Ким Филби всъщност се е възприемал за политик.

„Когато стана ясно, че в Съветския съюз нещата не вървят добре, пише той, помислих, че за мен се откриват три възможности. Първо, изобщо да се откажа от политиката. Разбирах, че ми е невъзможно да го направя. Имам и други влечения и интереси извън политиката, но само тя им придава смисъл…”

Важно е обаче не как се възприемаш, а като какъв те възприемат. За едни Филби е предател и шпионин, за други – герой и разузнавач, за трети – човек, в който се отразява цялата трагедия от втората половина на XX век, за четвърти – просто най-видният представител от тайнствения свят на шпионажа, за пети – „шекспиров герой”, в който е събрана личната драма от вярата и разочарованието.

Книгата „Ким Филби в спомените на генерал Тодор Бояджиев” дава представа не само за шпионина Ким Филби, но и за човека Харолд Адриан Ръсел. Тя заема своето място сред литературата, посветена на тази противоречива личност. Тя е уникална с това, че за първи път се публикуват автентични документи и фотографии от „българското време” на Ким Филби, за което никой не е предполагал.

„През тези години сигурно се събират сумарно доста месеци, прекарани под един покрив – основно в България”, казва генерал Тодор Бояджиев. Читателят ще прочете личната кореспонденция на Ким Филби с автора на книгата, която не е спирала в продължение на петнадесет години. Aукционната къща “Сотби” със сигурност е щяла да събере големи приходи от нея, ако авторът я беше дал. Той обаче реши да я предостави най-напред на българския читател.

Книгата е едно голямо доказателство и за това как България става част от големите събития или от „голямата игра”. В нея има много интересни страници и коментар за операция „Разбиващ фактор”, след която се провеждат чудовищните процеси в цяла Източна Европа като тези срещу Трайчо Костов в България, Ласло Райх в Унгария, Владислав Гомулка в Полша, Рудолф Слански в Чехословакия. Изводът на автора: „Процесите са обслужвали политическите планове и интереси на Йосиф Висарионович Сталин и съветското партийно и държавно ръководство. Те не са се „хванали“ на активното американо-английско мероприятие. Напротив. Те са използвали тази схема по един чудовищен начин, за да не допуснат появата на каквото и да е самостоятелно мислене в ръководните среди на сателитите.”

  • Корица:Мека
  • Брой страници:272
  • Общи:От български автор
  • Баркод:9789549276862
  • ISBN:9789549276862
  • Каталожен номер:1024288
  • Жанрове:История, Мемоари и дневници, Политически, Шпионски
  • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.