Капаните на фармацевтиката – Бен Голдейкър

В Капаните на фармацевтиката Бен Голдейкър изпълнява своето обещание за подробно разглеждане на проблема с измамите на фармацевтичните компани. За разлика от “, тук място за хумор и ирония няма. Темата за здравето е смъртоносно сериозна, а текстът на задната корица говори сам по себе си. Още с излизането си книгата предизвика масова обществена реакция и в момента тече 12-месечно правителствено разследване на укриването на данни от клинични изпитвания от страна на фармацевтични компании, започнало именно заради трудa на Голдейкър.

Лекарствата се тестват от хората, които ги произвеждат; чрез лошо организирани изпитвания върху отчайващо малък брой необичайни непредставителни пациенти; и се анализират с помощта на методи, които още по самата си организация са деформирани така, че да преувеличават ползите от тях. Не е изненадващо, че тези изпитвания обикновено дават резултати, благоприятни за производителя. Когато изпитванията пък не се харесват на компаниите, те имат пълното право да ги скрият от лекарите и пациентите – в крайна сметка виждаме само изкривена картина на истинските въздействия на лекарството.

Регулаторните органи виждат повечето от данните от изпитванията, но само от началните етапи от пътя на лекарството, а дори и тогава те не дават тези данни на лекарите и пациентите, нито на други държавни органи. Изкривените данни след това се съобщават и прилагат по изкривен начин. През четиридесетте си години практика след завършване на медицинското училище лекарите се осведомяват какво действа от случайни приказки, от търговски представители, колеги или списания. Колегите обаче може да получават заплащане от фармацевтичните компании – често необявено, – списанията също, а и пациентските групи. Най-накрая, академичните статии, които всички смятат за обективни, често са планирани и написани от хора, които работят директно за компаниите, без да го разкриват. Понякога цели академични списания са просто притежавани от някоя фармацевтична компания.

И за капак на всичко: за някои от най-значимите и отдавнашни проблеми в медицината нямаме представа кое е най-доброто лечение, защото не е в ничий финансов интерес да се провеждат каквито и да било изпитвания. Това са трайни проблеми и макар някои хора да твърдят, че са ги решили, всъщност те не са успели; така че проблемите си остават и дори става още по-зле, защото се твърди, че вече всичко е наред.

От книгата

Превод е дело на Елена Филипова.

♦ ♦ ♦

Д-р Бен Голдейкър е не само лекар и епидемиолог, а и най- популярният журналист , пишещ за наука във Великобритания. Учил е в Оксфорд и Лондон, работи за Националната здравна служба. Неговата колонка в „Гардиън“ – „Псевдонауката“ – става основа на едноименния му бестселър от 2009 г., който завихри буря срещу много от най-популярните в световен мащаб увлечения: магическата козметика, нутриционизма, детоксикациите, мозъчната гимнастика, енергийните гривни, антиоксидантите… В „Капаните на фармацевтиката“ Бен Голдейкър изпълнява своето обещание. За разлика от „Псевдонауката“, тук място за хумор и ирония няма. Темата за здравето е смъртоносно сериозна, а текстът на задната корица говори сам по себе си. Още с излизането си книгата предизвика масова обществена реакция и в момента тече 12-месечно правителствено раз – следване на укриването на данни от клинични изпитвания от страна на фармацевтични компании, започнало именно заради трудa на Голдейкър. „Капаните на фармацевтиката“ беше номинирана з а „Оруел“, най-престижната награда за политическа литература във Великобритания.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:464
  • Препоръчано:Книголандия
  • Година:2013
  • Преводач:Елена Филипова
  • Баркод:9786191522170
  • ISBN:9786191522170
  • Жанрове:Медицина
  • Тегло:450 g