Как мислят лекарите – Джеръм Групман

Как мислят лекарите

На всеки лекар, дори на най-блестящия, се случва да постави погрешна диагноза или да избере погрешна терапия. Изследвания, при които са използвани различни методики, стигат до сходни резултати – петнайсет процента от диагнозите са погрешни. Установено е също, че само при четири от сто неточни диагнози причина за грешките са неадекватните медицински познания, а около осемдесет процента от диагнозите, довели до сериозни увреждания, могат да бъдат обяснени с поредица когнитивни грешки. Лекарите не се препъват заради непознаването на клинични факти – те бъркат диагнозите, защото попадат в когнитивни капани. С други думи, стават жертва на типичните недостатъци на лекарското мислене.

Именно тях описва и разяснява д-р Групман – въз основа на собствената си лекарска практика и на страданията си като пациент, на интервюта с водещи специалисти и солидно проучване на натрупаните до момента изследвания по темата. Като добавим и несъмненият му литературен талант, става ясно на какво се дължи огромният успех на книгата. Подобен тип книги са наистина рядкост: тя е извънредно съдържателна и стойностна, а същевременно и не по-малко увлекателна – всяка глава се чете на един дъх, буквално като малък медицински трилър.
В най-висша степен приятно задължително четиво за всеки лекар, който е загрижен за пациентите си, и за всеки пациент, който иска да си осигури най-добрите медицински грижи.

Д-р Джеръм Групман е професор по медицина в университета “Харвард”, ръководител на отдела по експериментална медицина в медицинския център “Бет Израел Дийкънис” и един от водещите учени в света в областта на онкологичните заболявания и СПИН. Той провежда първите клинични изпитания за използването на рекомбинантни колониостимулиращи фактори и еритропоетин при лечението на ХИВ-позитивни пациенти. Основен участник е в разработването на много свързани със СПИН терапии, включително AZT, ddI, ddC, d4T, 3TC и протеазните инхибитори. Напоследък разшири обсега на научните си интереси към генетиката, цитологията и невробиологията, за да изследва възможности за лечение на рак на гърдата, множествена склероза, болестта на Лу Гериг и на Алцхаймер.

Автор: Джеръм Групман Брой страници: 304
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения; Наука и научно-популярна литература Език: Български
Тегло: 0.460 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9789543214198
Дата на издаване: 08.02.2008 ISBN: 9789543214198