Извън контрол – Кевин Кели

Новата биология на машините, социалните системи и икономическия свят.

Книгата „Извън контрол“ на Кевин Кели е ориентирана към всички, интересуващи се от компютърните технологии, развитието на изкуствения интелект, биологията, информатиката. Тя е написана увлекателно и разглежда сложни теми на достъпен за всеки език.

Според London Spectator:

„От времето на Х. Дж. Уелс не сме виждали друг автор на научнопопулярна литература, който да има смелостта да се впусне в толкова много дръзки теории.
Извън контрол e опит да се обхване възможната бъдеща еволюция на всичко. Една от онези прекрасни теми, които могат бързо да преобразят небрежното любопитство на читателя в неутолим копнеж за още знания и творчески интерпретации. Кели предлага в изобилие и двете – с възпламеняващ ентусиазъм, красноречие и дори нещо, което е рядкост в научните среди – чувство за хумор.“

Книгата представя футуристичните възгледи на популярния в цял свят американски автор, който търси връзката ни с технологиите и прави успешен опит да прозре възможната всеобхватна еволюция. Според Кели развитието на техниката прави машините все по-сложни, автономни и доближаващи се до живите същества, т.е. те придобиват все по-биологичен вид. Писателят увлекателно съчетава генетиката и еволюционната теория в подкрепа на своите виждания. Той ни разкрива елементите, чрез които функционира всяка система и механизмите, върху които се гради една цялостна организация.

Книгата завършва със следните думи: „Колкото и да са сложни нещата днес, утре всичко ще бъде още по-сложно. Учените и проектите, за които разказвам тук, си поставят за цел да обуздаят законите на новото творчество, така че от хаоса да се ражда ред, организираната сложност да не се разгърне в неорганизирани усложнения и нещо да може да се създава от нищо“.

Извън контрол на Кевин Кели предлага едно ново, идеалистично, футуристично виждане за нашата връзка с технологиите.
Разкрива ни как нещата работят, как не сработват и как би трябвало да построим нашия свят на прага на XXI век.“
Уайърд

Извън контрол е сред най-доброто от един важен нов жанр. Книгата недвусмислено напомня, че самоорганизацията… е същността на нововъведенията, прогреса и самия живот. Това са вечни идеи – и идеи, чието време идва.“
Форбс

Преводът от английски е дело на Мария Кондакова, а автор на корицата е Десислава Игнатова.

♦ ♦ ♦

Кевин Кели е роден на 14 август 1952 г. в Пенсилвания и е един от създателите на „Wired “ – новата библия на технокултурата. Той е бивш издател и главен редактор на сп. „Whole Earth Review“. Той има активен принос за множество културни иновации: Хакерската конференция; СайбърТон – първият „купон“ във виртуалната реалност; и виртуалната общност Уел – образцова спирка по пътя на информационната супермагистрала. Днес живее в малко градче в Калифорния, женен е, баща на три деца. „Извън контрол“ излиза през 1994 г.; изминалото от тогава време само доказва стойността на прозренията му.

 • Корица:Мека
 • Брой страници:688
 • Общи:Преводна литература
 • Година:2016
 • Преводач:Мария Кондакова
 • Националност:Американска
 • Вид:Изследвания
 • Език:Български
 • Баркод:9786191527359
 • ISBN:9786191527359
 • Жанрове:Компютърна грамотност, Популярна наука, Социология, Технологии
 • Тегло:850 g