Изкуството на войната – тв. к – Веси

Николо Макиавели (1469-1527) е флорентински писател, историк, философ и държавник – една от най-крупните фигури в политическата мисъл на италианския Ренесанс. Трудовете му са ползвани през следващите векове в цяла Западна Европа при формирането на идеята за модерната държава.
Неговите управленски виждания вълнуват умовете вече половин хилядолетие: за едни той е заклет републиканец, предупреждаващ за машинациите на владетелите, като дава указания за защита на свободите; за други пък е съветник на безскрупулни силови политици, способстващ за насаждането на абсолютизма и тиранията.

Сред най-известните му исторически трудове – наред с "Владетелят", и единственият, публикуван веднага след написването му (1521), е "Изкуството на войната". Обобщавайки бойния опит на древните народи – гърци, римляни, перси и др., и съчетавайки го с елитни фронтови практики от по-нови епохи – на испанци, французи, германци и пр., Макиавели гради теоретичните основи на модерното военно дело. А предвид важността на армията при държавното управление – независимо за република или за монархтия, то тази книга се явява като естествено продължение на "Владетелят".

Автор Николо Макиавели
Издателство BOOKOHOLIC
ISBN 9789549645767
Година на издаване 2017
Корица твърда
Страници 204
Формат 14х20
Език български