Изчезването на Есме Ленъкс – Маги О’Фарел

Единбург през 30-те години на ХХ век. Семейство Ленъкс има проблеми с по-малката си дъщеря. Есме е пряма, неконвенционална и непрекъснато предизвиква доброто общество. Дори Кити, обичната сестра на Есме, започва да губи търпение. Нещо трябва да се направи.
Години по-късно в същия град млада жена на име Айрис Локхарт получава писмо, което я информира, че има пралеля в психиатрична клиника и че предстои тя да бъде изписана оттам.
Айрис никога не е чувала за Есме Ленъкс, а единственият човек, който би трябвало да знае повече, баба й Кити, е твърде отнесена в собствените си спомени, за да отговори на въпросите на внучката си. Какво ли е направила Есме, за да я затворят за цял живот в лудница? И как е възможно човек да бъде така напълно заличен от семейната история?

“Есме… затваря уста, стиска гърло, сключва ръце и прави нещото, което е овладяла до съвършенство. Нейният специалитет. Изпада в отсъствие, прави така, че да изчезне. Дами и господа, моля, вижте. Изключително важно е да стоите напълно неподвижно. Дори самото дишане може да напомни, че сте тук, така че само много кратко, много плитко дишане. Точно толкова, колкото да останете живи.”

Автор Маги О’Фарел
Издателство Амат-Ах
Поредица Съвременна ирландска литература
ISBN 9789549877328
Година на издаване 2013
Корица меки корици
Страници 192
Формат 140X200 мм
Език Български