Избрани стандарти на антидискриминационното право – Маргарита Илиева

0
(0)

Избрани стандарти на антидискриминационното право

Тази селекция европейски, международни и сравнителноправни стандарти на антидискриминационното право е помагало за юристи практици – адвокати, съдии, които имат потребност от наднационални източници, за да тълкуват Закона за защита от дискриминация и да обосновават доводите или решенията си по дела по него. Книгата представя богата съдебна практика и норми на европейското и международното право, като текстовете са превод на авторката. Включени са произнасяния на двете европейски съдебни инстанции – Съда на Европейските общности в Люксембург и Европейския съд по правата на човека в Страсбург, както и на национални съдилища от водещи в антидискриминационното право юрисдикции на Европейския съюз и на квазисъдебни органи на ООН. Основният акцент е върху правото и практиката на Европейския съюз, тъй като Законът за защита от дискриминация е приет, за да транспонира именно тях и те са определящи за правилното му тълкуване и прилагане.
Подбраните източници осветляват някои от основните институти на антидискриминационното право: прехвърлянето на тежестта на доказване, каузалната връзка между защитен признак и сравнително ощетяване при пряка дискриминация, обективното оправдание за несъразмерно засягане при непряка дискриминация, изключението за съществено и определящо професионално изискване, разумното пригаждане за хора с увреждания, подбуждането към дискриминация, сексуалния тормоз, позитивните мерки и мн. др.
Подборът на стандартите отразява ключови проблеми и предизвикателства на юриспруденцията по Закона за защита от дискриминация, анализирани в останалите издания от поредицата “Антидискриминационно право в България: стандарти и практика”. Първата книга от поредицата – “Практика на Върховния административен съд и Административен съд София-град по Закона за защита от дискриминация” вече е на пазара.
Стандартите на антидискриминационното право са отправна точка за анализ и оценка на българската правораздавателна практика по Закона за защита от дискриминация.

Автор: Маргарита Илиева Брой страници: 160
Категория: Правна литература Език: Български
Тегло: 0.193 кг.
Издател: Сиби Баркод: 9789547305830
Дата на издаване: 2010 г. ISBN: 9789547305830

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.