Избрани съчинения в 5 тома – том 5: Русия и Вселенската църква – Избрани съчинения в 5 тома – том 5: Русия и Вселенската църква История, културология и публицистика / Захарий Стоянов Владимир Соловьов

0
(0)

В няколко тома издателство "Захарий Стоянов" ще представи, под общата редакция на проф. д-р Исак Паси, литературното наследство на Владимир Соловьов (1853-1900).
Послеедният, пети том от избраните съчинения включва "Русия и Вселенската църква" – книга, която руският философ пише в период от живота си, силно повлиян от католицизма. Влияние, отразило се в отделни идеи, представени тук. Трябва да се има предвид, че догматичното изложение на християнското вероучение е опит за философско оправдание на основните идеи на християнството, философия на християнството, както я разбира великият философ. Да бъдат посочени отделните отношения в мислите на автора по посока на католическото вероизповедание на християнството, е задача на православната богословска или философска критика. Но възможността да бъдат направени подобни забележки и възражения не лишава това произведение от неговото дълбоко философско-апологетично значение по отношение на християнството изобщо.

Владимир Соловьов е считан за действителен родоначалник на руски религиозен ренесанс – направление в историята не само на руското, но и на световното духовно развитие. В своите изследвания той анализира текстове от мистическите учения, гностическата литература, индийската и средновековната философия, Кабала и др. Пише различни статии и произведения на философска, религиозна, църковна, социално-политическа и естетическа тематика.
Философските му идеи са сродни на философи като Шелинг, Платон, Якоб Бьоме, Хегел, Плотин, гностицизма, Кабала и други. Творчеството му оказва силно влияние върху възгледите на философи и писатели като Николай Бердяев, Павел Флоренски, Сергей Булгаков, Николай Лоски, Семьон Франк, Андрей Бели, Валери Брюсов, Александър Блок, Вячеслав Иванов, Фьодор Достоевски.

Съдържание:

 • Трите сили
 • Националният въпрос в Русия
 • Русия и Вселенската църква
  · Положението на религията в Русия и християнския изток
  · Църковната монархия, основана от Иисус Христос
  · Троичното начало и неговото обществено приложение
 • Еврейството и християнският въпрос
 • Обяснителни бележки
 • Корица:Твърда
 • Брой страници:808
 • ISBN:9789547397743
 • Жанрове:Публицистика, Теология, Философия
 • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.