Изь Пловдивъ въ друго време – Емил Стоицов

Изь Пловдивъ въ друго време

Достопочтенни дами и господа читатели,
Когато отваряте тази книжица, наредена с текстове от всякой род, публикувани във вестници, списания и брошурки за едно друго време, която нарекох с името на нявгашното пловдивско издание Изъ Пловдивъ, знайте, че нищо в нея не е доизписвано, а гдето е размишлявал авторът… е видно. Нещо повече, в тези текстове от стария правопис е запазен краесловният “Ъ” – да е по-автентично… и дано не се затрудните с четенето, но пък така ще четете по-бавно и ще проумявате по-добре списователите!
Дали са достоверни, не знам със сигурност – така са ги написали и подписали се, и неподписали се автори, така Ви ги и предлагам. По онова време не е било много на почит да си пишат имената под текстовете, както в централний, така и въ местний печатъ. Дали от скромност или нещо друго, не се наемам да твърдя.
Постарах се да не навлизам в територията на професионалните разбирачи на историята и ако те с нещо не са съгласни, да ме простят. Искам само днешните люде да усетят времето и да видят града си и проблемите му през очите на нявгашните вестникари. Може авторите да са били пристрастни и необективни, да са били политически обвързани или независими. Може да са ползвали новинарските агенции ЕГК – „Една Госпожа Каза” и ЕГП – „Една Госпожа Потвърди”, популярни по онова време. Може! И какво от това, тази книжица не е научно съчинение.
А относно публикуваните “образи” – фотографии, факсимилета и прочее, тях открих в архива на НБ ”Иван Вазов” и в някои от вестниците и списанията.
Впрочем, преживейте емоциите и вълненията на отдавна отишлите си хора и …
Приймите уверенията за отличното ми към Вас почитание. Авторът

Автор: Емил Стоицов Брой страници: 264
Категория: Българска литература; Проза Език: Български
Тегло: 0.390 кг.
Издател: Жанет 45 Баркод: 9789544917234
Дата на издаване: 2011 г. ISBN: 9789544917234