Иван Лазаров. Скулптурът – Николай Бошев

Иван Лазаров. Скулптурът

Изкуството на Иван Лазаров винаги е предизвиквало интерес както сред изследователите на историята на българското изобразително изкуство от първата половина на ХХ в., така и в широката публика. Той създава свой стил в българската скулптура, ясно различим от всичко останало в пластиката не само на неговото време. Скулпторът проучва чертите от българската психика – устойчивостта, позволила на един народ да запази своята идентичност при всякакви изпитания, спокойната увереност в смисъла на онова, което определя границите на неговия мироглед, на духовната нагласа, морал и чест. Той разработва въпроси, отнасящи се до развитието на изкуството у нас, за характера на националното пластично наследство, начините на осмислянето и прилагането му в съвременността. Публикува оценки и мнения по актуални художествени проблеми.
Иван Лазаров е с неподражаемо присъствие в българския интелектуален живот. Професор в Художествената академия в продължение на повече от основател на Института за изобразително изкуство при БАН, председател на Съюза на художниците – личност с творческа и гражданска позиция, дисциплиниран и сдържан, изключително коректен и изискан.
Днес къщата музей "Иван Лазаров" представя над 100 негови произведения – едно разнообразно творчество, заемащи значимо място в историята на новото българско изкуство.

Автор: Николай Бошев Брой страници: 192
Категория: Автобиографии и биографии; Изкуство и фотография Език: Български
Тегло: 0.600 кг.
Издател: Академично издателство "Проф. Марин Дринов" Баркод: 9789543221837
Дата на издаване: 2007 г. ISBN: 9789543221837