Историята на Артър Гордън Пим от Нантъкет. Гротески и арабески – Едгар Алан По

Историята за Артър Гордън Пим е единствения завършен роман от автора, считан за основоположник на детективския жанр, Едгар Алан По. В него се разказва за младеж, който се качва на борда на китоловен кораб и приключенията за него започват. След корабокрушението на кораба Пим и морякът Дирк Питърс продължават своите пътешествия на юг. Те достигат до непозната земя, където ще намерят нещо неочаквано.

По, който иска да представи истинска история, е вдъхновен от няколко реални истории за морски пътувания. Едгар е повлиян от теорията за Кухата земя, за която чува от лекциите на Джеремая Рейнолдс. Той оставя впечатление, че е пътувал много. Всъщност детското му пътуване до Англия е единственото напускане на Америка, макар винаги да е мечтал да види далечни страни.

Едгар Алан По (1809 – 1849) е роден в Бостън, Масачузетс. Остава сирак едва тригодишен, а заради буйния си характер, проявен още от младежките години, е оставен от своя осиновител. Животът му не е лек – пробва се в армията, за кратко е във Военната академия "Уест Пойнт", но писането е неговата най-голяма страст.

Автор Едгар Алан По
Издателство Изток-Запад
ISBN 9786191525393
Година на издаване 2014
Корица твърда
Страници 298
Формат 18х25
Език български