Империята – книга 1: Първият ден на света – Беязът Акман

Империята – книга 1: Първият ден на света

Историята на османците никога не е разказвана по този начин.
Първа книга от серията романи "Империята".

През XV век един млад, деветнайсетгодишен султан беше на път да промени съдбата на цял свят…

Епичен роман за войната, включващ завладяваща любовна история там, където Изтока и Запада се срещат.

Отвлеченият от Константинопол, център на Източната Римска империя Александър, е принуден да се раздели с детската си любов, за да оцелее. Обещавайки си да се върне при нея и по родните места, той ще го направи по най-неочакван начин – като открива жадуваната справедливост в чужди земи, но не забравя първата си любов на еничар… В същото време и по същите места пътуващият повече и от посланик поради траура по любимата си съпруга италианец Алберти Балби се влюбва в мюсюлманката Нилюфер, която преписва и размножава древни ръкописи. Тайният дневник на Алберти, описващ стъпка по стъпка тази невъзможна любов, прераснала в естествено продължение на онази, предишната и незабравимата, постепенно ще се превърне в едно от най-ценните свидетелства за епохата. Защото по това време един 19-годишен султан – Мехмед ІІ, се подготвя да превземе Константинопол, което ще промени съдбите не само на Александър и Алберти, но и на целия свят.

Романът, чието действие се развива от Маниса (Турция) до Италия и в който си дават среща голям брой исторически личности от Гутенберг до Белини, ще разтърси из основи представите за християнско-мюсюлманските отношения и за дилемата изток-запад. Това е роман за битките между рицари и еничари, диалозите между венецианските стенописци и художниците, приливите и отливите в културите и сърцата – голяма глътка война и любов, цветиста и бляскава панорама на една империя, чиято липса се усеща дълго време. Ще четете на един дъх и после никога няма да забравите за любовта на Александър, мъката на Алберти и упорството на Мехмед.
Империята започва с "Първият ден на света"…

Беязът Акман проучва повече от сто местни и чужди документи и източници в университетски библиотеки. Империята, която описва след това петгодишно проучване, е разкрита в блестящия епос Първият ден на света. В момента се снима 30-сериен филм с бюджет от 50 млн. долара.
Целта на автора е да представи по нов начин завладяването на Константинопол от турците през 1453 г., извършено по времето на султан Мехмед ІІ-Завоевателя – не като тежък удар върху християнската култура на Европа, а като начало на един плодотворен синтез между две традиции и две общества. За целта освен чисто историческите събития в романа се намесват и чисто културни явления от епохата като изнамирането на книгопечатането от Гутенберг например.

Автор: Беязът Акман Брой страници: 606
Категория: Художествена литература; Исторически романи Език: Български
Тегло: 0.525 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542811541
Дата на издаване: 2012 г. ISBN: 9789542811541