Империя – Джеръми Паксман

Империя

Британската империя може да е спомен за отминала слава, но тя продължава да присъства навсякъде – и в границите на Обединеното кралство, в етническия състав на населението му, в архитектурата, в сегашните решения на политиците и почитта към безразсъдно смели герои и авантюристи. Британската империя присъства неотклонно в идеята за принадлежност към Британия – в спортовете, в сградите, в пътешествията и търговията, в кухнята или в типично британското пристрастие да се подкрепят загубени каузи. С обичайното си остро перо и искрящо чувство за хумор Джеръми Паксман достига в анализа си до самото сърце на империята. Със спомени на очевидци, митове и истини за империята, през смях и сълзи блестящият журналист съживява трагедията, комедията и величието на империята и отдава дължимото на нейните строители – от пирати и роботърговци до свещеници, самоотвержени изследователи, търговци и болезнено амбициозни неудачници.

Дали Британската империя е управлявала своите колонии справедливо? Вярвате ли, че е “цивилизовала” успешно диваците от далечните земи? На тези и много други въпроси отговаря известният писател и журналист на BBC Джеръми Паксман. Новият роман на автора на “Англичаните” се фокусира върху историята на Британската империя, а по мотиви от него BBC заснема и успешен сериал. Имперският дух се усеща навсякъде, от самото съществуване на Обединеното кралство до етническото разнообразие в нейните градове. То се отразява на всичко – от решенията на министър-председателя да изпрати войски в дадена област на конфликт, до приключенията на английските мореплаватели зад граница, на които всички се възхищаваме. От спортовете, в които англичаните са традиционно силни до архитектурата на техните сгради и начина, по който търгуват или пътуват.

Чрез своя проницателен и остроумен анализ Джеръми Паксман прави внимателна дисекция на самото сърце на империята. Описвайки процеса на подбор на колониалните чиновници, важността на различните видове спорт, ежедневието на съпругите на колониалните чиновници и невероятния край на генерал Гордън от Хартум, Паксман брилянтно вдъхва живот на трагедията и комедията на Британската империя и разкрива нейния дълбок и дълготраен ефект върху английската нация.

Паксман се вглежда внимателно и безпристрастно в 400 годишната история на изграждането на Британската империя и начинът, по който тя е формирала както националното самосъзнание, така и отношенията на нацията с другите народи.

Автор: Джеръми Паксман Брой страници: 432
Категория: Художествена литература; Публицистика и журналистика Език: Български
Тегло: 0.317 кг.
Издател: Еднорог Баркод: 9789543651467
Дата на издаване: 2014 г. ISBN: 9789543651467