Илия Павлов. Шеметна съдба – -74%На трийсет години Илия Павлов става милионер, на четирийсет – милиардер или най-малкото почти милиардер. Нарежда се на осмо място по богатство в Източна Европа. Възходът му е съпричастен с това, което фигуративно се нарича наполеоновска съдба. Сензацията на България е Илия Павлов. За 10-15 години придобива милиард и половина. Оценките за него са противоречиви. Западните институции го характеризират като олигарх и бос на престъпния свят. От незапомнени времена се повтаря фразата: "Зад всяко богатсво стои престъпление".
Тази книга не си поставя за цел да го оценява или възхвалява. Тя се стреми да фактографира неговия възход, да надникне в душевността му, да разбере как се натрупва богатството. България, казва той, не е имала Круп, Онасис, Бил Гейтс, а ги заслужава. Често говори за Доналд Тръмп. Идеалът е голям. Във всички времена тези, които са тръгнали от нулата и са стигнали върха, будят завист и възхита.
Основа на тази книга са интервютата на Илия Павлов. За него те са това, каквото за Георги Марков са задочните репортажи. Чрез мислите им може най-добре да ги разберем. В разцвета на годините си и двамата стават жертва на покушение.
Автор Алберт Леверсон
Издателство Книгомания
ISBN 9789549817423
Година на издаване 2008
Корица Твърда
Страници 240