Играч първи, приготви се – Ърнест Клайн

Готови ли сте да се потопите в играта? Зареждане… Изчакайте… Играта се зарежда… Изчакайте… Играч първи, приготви се…

Изумително оригинална и неустоимо носталгична, тази книга преодолява традиционните жанрове. Амбициозен и очарователен дебют – отчасти приключенска, отчасти любовна и отчасти виртуозна интерпретация на виртуалното пространство.

Годината е 2044, а реалният свят е неприветливо място. Подобно на повечето представители на човечеството, Уейд Уотс търси бягство от тягостното ежедневие, като прекарва времето си в ОАЗИС – вездесъща виртуална утопия, където можеш да си всичко и всеки, място, в което да живееш, да играеш, да се влюбваш – и това на всяка една от десет хиляди планети.

И както повечето представители на човечеството, Уейд мечтае да е онзи, който ще открие най-големия лотариен билет, скрит във виртуалния свят. Защото някъде в това гигантско виртуално игрище създателят на ОАЗИС Джеймс Холидей е заложил няколко маниакално замислени пъзела, чието разгадаване осигурява гигантско богатство – и невъобразима мощ – на онзи, който ги разгадае.

Вече години наред милиони хора се борят безрезултатно да се сдобият с наградата, като разчитат на един-единствен жокер – в основата на загадките на Холидей е негова страст, попкултурата от края на XX век. И вече години наред за милиони жители това търсене е средство да избягат от действителността, потапяйки се в щастливо и завладяващо изучаване на страстта на Холидей.

И тогава настъпва моментът, когато Уейд се натъква на първата загадка… Изведнъж целият свят се мобилизира и хиляди конкуренти се включват в Лова – сред тях и изключително силни играчи, готови да извършат действително убийство, за да победят. Единственият начин Уейд да оцелее и да запази всичко, което познава, е да спечели. За тази цел той трябва да напусне безметежното си виртуално съществуване и да се впусне в реалния живот – и любов, – които винаги са го ужасявали.

„В момента имам малко дете и не разполагам с толкова време за интересите си като преди. Струва ми се, че натрупах много от тези знания през младежките си години. Като повечето фенове попивах като гъба всякакви филми, телевизионни сериали, анимационни филмчета и видеоигри. После, когато пораснах, дълго време работех на нископлатени длъжности като техническа поддръжка, което ми позволяваше да сърфирам в интернет по цял ден и голяма част от времето си в офиса прекарвах в търсене на малко известни факти от поп културата от детството ми, докато чаках хората да рестартират компютрите си. Разбира се, прекарвах и доста от свободното си време в занимания с интересите си. За щастие, всички тези часове сега могат да бъдат вписани като прекарани в „проучвания“ за романа ми.“

Ърнест Клайн

Екранизацията на култовият бестселър на Ърнест Клайн се очаква по кината в края на март 2018. Режисьор на филма е Стивън Спилбърк, а под сценарията се пописват Зак Пен и самият Клайн. В главните роли ще видите Тай Шеридан, Оливия Кук, Лена Уейт, Бен Менделсон, Марк Райлънс, Саймън Пег и Т. Дж. Милър.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:472
  • Общи:Преводна литература
  • Препоръчано:Книголандия
  • Година:2015
  • Националност:Американска
  • Вид:Роман
  • Баркод:9789547832237
  • ISBN:9789547832237
  • Жанрове:Антиутопии, Научна фантастика, Приключенски, Филмова екранизация