И страж да бди на пост (меки корици) – Харпър Ли

Дългоочакваното продължение на един от най-обичаните романи ви очаква…

Върнете се в Мейкомб, Алабама. Срещнете се отново със Скаут, Атикус и други култови персонажи…

„В средата на 50-те години на ХХ в. завърших един роман, озаглавен „И страж да бди на пост“, в който участва героинята Скаут, вече пораснала. Вложих в него доста усилия и смятах, че резултатът е приличен. Редакторът ми се впечатли от ретроспекциите за детството на Скаут и ме убеди да напиша роман от гледна точка на малката Скаут. Тъй като бях начинаещ писател, последвах този съвет. Нямах представа, че книгата е оцеляла; бях радостна и изненадана, когато скъпата ми приятелка и адвокат Тоня Картър я откри. След дълги размисли и колебания я споделих с шепа доверени хора и с удоволствие разбрах, че според тях тя е достойна за издаване. Изпитвам истински възторг, че ще види бял свят след толкова години”.

Това споделя самата Харпър Ли за появата на втория роман в писателската си кариера.

Действието в „И страж да бди на пост“ се развива в средата на 50-те, около двайсет години по-късно. Скаут (Джийн Луиз Финч) се е върнала в Мейкомб от Ню Йорк, за да посети баща си Атикъс. На фона на борбите за граждански права и политическите сблъсъци, които преобразяват Юга, завръщането на Джин-Луиза се оказва примесено с огорчение, когато тя научава тревожни истини за своето семейство, града и най-близките си хора. Спомените от детството прииждат и нейните ценности и убеждения са подложени на съмнение. Тя е принудена да се бори с лични и политически проблеми и се опитва да разбере нагласата на баща си към обществото и собствените си чувства за мястото, където е родена и е прекарала детството си.

Като използва мнозина от култовите герои в „Да убиеш присмехулник“, „И страж да бди на пост“ представя великолепния образ на една млада жена и един свят, преживяващи болезнено, но необходимо освобождаване от илюзиите на миналото – пътешествие, в което единственият водач е собствената съвест.

След издаването на „Да убиеш присмехулник“ от Джей Би Липинкот през 1960 г. Харпър Лий оставя настрана първата книга и така и не се връща към нея. Смятало се, че оригиналният ръкопис на романа е изгубен, но през есента на 2014 г. Тоня Картър го открива от сигурен източник – той е бил прикрепен към оригинален вариант на „Да убиеш присмехулник“, написан на пишеща машина.

С излизането си през 1906 г. „Да убиеш присмехулник“ се превръща в световен феномен, който продължава своето шествие на литературната сцена вече 55 години. Публикуването на „И страж да бди на пост“ постави Харпър Ли отново в светлината на прожекторите. Наскоро сп. „Тайм“ обяви класация (според продажбите на Amazon) за най-четените за 2015 г. книги до момента, в която романът безапелационно заема първото място.

 • Корица:Мека
 • Брой страници:272
 • Година:2015
 • Преводач:Любомир Николов
 • Националност:Американска
 • Вид:Роман
 • Баркод:9789546556356
 • ISBN:9789546556356
 • Каталожен номер:Bard
 • Жанрове:Драма, Исторически
 • Тегло:1 kg