Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното – Румяна Л. Станчева

Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното

"Художникът Жорж Папазов като писател"

Тази книга представя родения в Ямбол художник сюрреалист Жорж Папазов, творил във Франция до края на живота си през 1972 г. Анализирани са непознатите в превод на български негови романи и мемоарите му за известни личности от артистичните среди във Франция, сред които Жул Паскин и Андре Дерен.

Вглеждането в Папазовите картини и текстове показва незабелязани досега в платната му „диалози“ с художници като Едуар Мане, Джон Евърет Миле, Анри Русо. Научаваме как Папазов изобразява „цитирането“; докосваме се до ефирната еротика в рисунъка му; виждаме връзката на картините му с паметта за родното; вербализирани са негови програмни сюрреалистични творби.

Румяна Л. Станчева е професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки, доктор хонорис кауза на Университета на Артоа, автор на книги по балканистика и по сравнително литературознание (румънска, френска и българска литература). Специално място сред публикациите й в редица международни научни издания заемат изследванията, посветени на френскоезични писатели и на взаимодействията между литературата и изкуствата.

Автор: Румяна Л. Станчева Брой страници: 168
Категория: Автобиографии и биографии; Изкуство и фотография Език: Български
Тегло: 0.250 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9786191502646
Дата на издаване: 27.10.2014 ISBN: 9786191502646