Хроника на птицата с пружина – Харуки МуракамиУвлекателен, пророчески, съчетал комичното със страшното, романът "Хроника на птицата с пружина" е великолепна творба, която не отстъпва на никой световен шедьовър.
В едно предградие на Токио младеж на име Тору Окада търси котарака на жена си, който се е изгубил. Не след дълго се оказва, че трябва да издирва и жена си в един свят, скрит под привидно спокойната повърхност на Токио.
По време на търсенето Окада се натъква на странни съюзници и противници – проститутка със свръхестествени способности, покварен политик, който въпреки това се радва на вниманието на медиите, весело шестнайсетгодишно момиче с отвратителен характер и възрастен ветеран от войната, променен непоправимо от ужасите, на които е станал свидетел по време на забравената кампания на Япония в Манджурия…
Най-уважаваният белетрист на Япония се нарежда в първите редици на световните писатели с този роман, белязан с изключително въображение и обединяващ криминалната фабула с разказа за един разпадащ се брак и с търсенето на скритите тайни на Втората световна война.
" Хипнотизиращо… Най-амбициозният засега опит на Мураками да вмести цяла съвременна Япония в една-единствена белетристична постройка!…"
в. "Уошингтън Поуст"
" Значителна стъпка напред в творчеството на Мураками… дръзка, щедра книга!…"
в. "Ню Йорк Таймс"
" Изумително произведение, несравнимо с нищо!…"
в. "Ню Йорк Обзървър"
" С "Хроника на птицата с пружина" Мураками разперва блестящи фантастични криле и устремно се извисява нагоре!…"
в. "Филаделфия Инкуайърър"
" Примамлив лабиринт, сътворен от един майстор едновременно познат и неустоимо тайнствен!…"
в. "Сан Франсиско Кроникъл"
" Епопея, изваяна и неумолима като птица на Бранкузи!…"
"Ню Йорк Магазин"
Харуки Мураками (род. 1949 г.) е признат от световната литературна критика за несъмнено най-добрия съвременен японски автор. Той със сигурност е най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, издавани и преиздавани неколкократно не само в САЩ и Западна Европа, но и в Русия, Румъния, Сърбия и пр. Българският читател познава вече неговата "Норвежка гора", а "Спутник, моя любов" се отличава със същия непретенциозен стил, наситен с алегории и изумяваща дълбочина.
Харуки Мураками живее в Токио. Повече за него можете да намерите на официалния му сайт (зарежда се трудно, но си струва):
http://www.randomhouse.com/features/murakami
Автор Харуки Мураками
Издателство Колибри
ISBN 9789545295126
Година на издаване 2007
Корица Мека корица
Страници 680
Формат 20/13