Хиляда дни във Венеция – Марлена де Бласи

Когато Фернандо забелязва Марлена в едно венецианско кафене, той вярва, че е намерил „единствената“. Марлена не е толкова сигурна. Разведена американска журналистка, гурме-специалист и сомелиер, пристига в Италия по работа. Вярва, че е доволна от живота си. Но няколко месеца след запознанството с Фернандо тя продава къщата си в Сейнт Луис, напуска работа, раздава повечето си вещи, взема си довиждане с двете си пораснали деца и се премества във Венеция, за да се омъжи за „непознатия“, както сама нарича Фернандо.

Пристигнала там, тя похапва в ухаещи на захар pasticcerie, сладкарници, разхожда се из palazzi, дворци от XVI век, ремонтира апартамента на любимия с изглед към Адриатика и подготвя сватбата си в старинна каменна църква.

Но никое щастие не се постига лесно. Фернандо не говори английски. Единственият италиански, който знае Марлена, е езикът на храната. Фернандо е сдържан, мълчалив песимист. Марлена е весела оптимистка. Слага си яркочервено червило и се облича във винтидж дрехи на Норма Камали. Той намира червилото й твърде ярко и ястията, които готви, прекалени. Това е „празнично готвене“, казва той. Той предпочита простички неща, а у Марлена няма нищо простичко.

„Аз съм скитница със синя филцова шапка клош, дошла във Венеция да съшие една за друга фантазиите си“ – признава си авторката.

Докато тази присадила се американка научава спецификите на венецианската култура, тя ни представя честното, нерядко комично описание на двама души, всеки със своите установени навици, които са решили да бъдат заедно и да градят своя живот. Накрая Марлена показва на Фернандо как да се отпусне и да живее добре. А той й показва, че нежността действително съществува.

В книгата са включени и рецептите на Марлена де Бласи, което я прави възторжено задоволяващо „ястие“.

За авторката

Вдъхновена от Венеция, Марлена де Бласи за кратко време изминава пътя от гурме-журналист, консултант по храни и вина до писател. Нейните книги “Хиляда дни във Венеция”, “Лято в Сицилия”, “Хиляда дни в Тоскана”, “Амандин” и др. са преведени в над 10 държави. Написала е и две книги с рецепти, посветени на италианската кухня.

Сега тя и съпругът й Фернандо водят гастрономически турове из Тоскана и Умбрия.

Автор Марлена де Бласи
Издателство Слънце
ISBN 9789547421783
Година на издаване 2016
Корица мека
Страници 288
Формат 13х20
Език Български