Хатидже Султан – Хъфзъ Топуз

Хатидже Султан

"Хатидже Султан" – любовна история на фона на кървави преврати и терор

В романа оживява един размирен период в историята на Османската империя в края на 18 и началото на 19 век, който започва с управлението на султан Селим III – личност с прогресивно реформаторско мислене и разностранни интереси, любител на музиката и поезията. Той остава неразбран от реакционно настроените водачи, които го свалят от трона с помощта на еничарския корпус. Когато султан Махмуд II поема държавните юзди, слага край на произвола на еничарите и поставя началото на европеизацията на държавата.
На фона на тези драматични събития се разгръща любовта на Хатидже султан – сестра на Селим III, и френския художник и архитект Антоан Мелинг. Свидетелство за връзката им са техните писма, които се пазят в частна колекция във Франция.
Авторът ни запознава и с артистичния свят на Истанбул, който по това време е смятан за най-красивия град и е привличал хора на изкуството. Тук са живели художници като Ван Мур, Жак Лиотар, Фавре и други, които с картините си запознават Европа с османската култура.

Автор: Хъфзъ Топуз Брой страници: 266
Категория: Художествена литература; Исторически романи Език: Български
Тегло: 0.280 кг.
Издател: ЖАР-Жанет Аргирова Баркод: 9789544801090
Дата на издаване: 08.02.2017 ISBN: 9789544801090