Град без море – Людмила Балабанова

надолу нагоре
вътре в пясъчния часовник
раздробена на безброй частици
всяка песъчинка е важна
и не би могла да избяга
защото ще отмести времето
и ще разпадне пейзажа
на една поляна с глухарчета
все по-леки и по-прозрачни
отдадени на вятъра
опиянени от свободата
пясъчният часовник работи
поради гравитацията

Издателство „Жанет-45” представя сборник стихове на поетесата Людмила Балабанова с красивите илюстрации на Ирина Каракехайова и художественото оформление на Яна Левиева.

„Сътвореното от Людмила Балабанова е плод на мислене и чувствителност, доказващи съзидателното наличие на вкуса ѝ, на едно въображение, с което въплътява в запомнящи се образи видяното и преживяното. Досегът ѝ до реалното, до света на делничното, на привидно обикновеното съумява да одухотвори света, да го покаже откъм необичайната му страна, която често пъти остава незабелязана. Пределно лаконична в изказа си, Людмила Балабанова има безспорната дарба от съчетаването на само няколко думи да сътвори поезия. Да преобрази видяното в „снимка“ на поетичното от битието в нас и около нас.”

Проф. Божидар Кунчев

♦ ♦ ♦

Людмила Балабанова е родена на 18 юни 1949 г. в гр. Нови пазар, но от едномесечна възраст живее в столицата. Завършва Техническия университет в София, където работи като главен асистент.
Aвтор е на поетичните книги: „Драскотина от звезда”, издадена с първия конкурс на Националния център на книгата (1993); „Светулката знае” (1996), „Песен на щурец”, (33 хайку, 2002) и „Храна за луната” (2004), „Прашинки в слънчевия лъч” (хайку, 2007), „Сияния и сенки се гонят” (2009).
Съставител и редактор на антологията със 101 български хайку „Огледала” (на български, английски и френски език) и „Поети на тревите”.
Член е на Сдружение на български писатели. Председател на Хайку клуб Софияи и редактор за България на Световната Хайку асоциация. Носител е на награди от конкурса на Мие Таймс, Япония, послучай 360-годишнината от раждането на Башо, от конкурса между участниците във Втората Европейска Хайку конференция и др. Публикува в редица чужди списания и антологии, сред които европейската антология „From one sky to another”, излязла във Франция през 2006г. и пет японски антологии, последната от които е „Haiku Friends”, излязла през 2007 г. в Токио и представяща двадесет автори от цял свят.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:104
  • Общи:От български автор
  • Баркод:9786191861446
  • ISBN:9786191861446
  • Жанрове:Съвременна поезия
  • Тегло:1 kg