Господарката на Ватикана – Елинор ХерманИсторията на Олимпия Майдалкини или най-строго пазената тайна 350 години

През XVII век за близо десетилетие една жена управлява католическата църква чрез своя девер и предполагаем любовник папа Инокентий X. Тя определяла международната политика, предизвиквала войни, покровителствала най-талантливите творци и заграбвала ватиканското злато.

Родена в бедно семейство, Олимпия Майдалкини бяга от манастирските окови, като се омъжва – първия път за пари, втория – за благородническа титла. И два пъти остава вдовица… Това е жената, която собственоръчно поставя нерешителния Инокентий на папския престол. Тя будела възхищение, омраза, завист и страх, само защото е имала нещастието да бъде умна и амбициозна жена в един мъжки свят. Но все пак триумфира.
Въпреки всичко и всички Олимпия постига най-безумната си мечта – да бъде господарката на Ватикана. Събитие, което разтърсва католическата църква до самите й основи…
Близо четири столетия тази удивителна история за абсолютната власт на една жена във Ватикана успешно e пазена в тайна… до днес.
Книгата възкресява яркия пример на една умна, хитра и упорита жена във век, през който учели жените, че не могат да постигнат нищо. И подобно на Рим през XVII век, който се славел както с най-великолепните творби и най-пищните спектакли, така и с глада, наводненията и чумата, "Господарката на Ватикана" съживява една цивилизация в пълното й величие… и в целия й позор.
Автор Елинор Херман
Издателство Ера
ISBN 9789543890231
Година на издаване 2008
Страници 496