Горбачов. Човек и власт – Дьорд Далош

Горбачов. Човек и власт

"Забележителна книга за една забележителна личност – биографията „Горбачов. Човек и власт” от унгарския писател и историк Дьорд Далош.

Носителят на Нобелова награда за мир Михаил Горбачов отпразнува своя 80-ти рожден ден на 2 март 2011 г. Тогава се навършиха и 20 години от края на Съветския съюз и събитието провокира унгарския писател и историк Дьорд Далош да проследи живота на този изключителен политически феномен.

Роден в семейство на селяни, Михаил Горбачов се превръща в държавника, чиято роля от края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ в. оставя най-трайни следи в световните събития. Неговата политика на перестройка, гласност и ново мислене води до напрежение сред суперсилите, до ликвидирането на ракетите със среден обсег в Европа и – макар не това да е намерението му – до края на диктаторските режими в бившия Източен блок. Разпадането на Съветския съюз и радикалната промяна на местната политическа система също са свързани с дейността на Горбачов, който първоначално иска само да реформира икономиката и институциите.

Тази книга разказва за драмата на един човек, който се сблъсква с последствията от своите действия. И докато в чужбина се е превърнал почти в икона, то в родината си той губи все повече престиж и власт, което води до пуча и провала му през декември 1991 г.

Чрез книгата си Дьорд Далош предлага своя критичен поглед върху човека и политика Горбачов и придава завършен облик на съветския лидер, както и ясна представа за същността на една от най-влиятелните политически фигури на ХХ век. В нея авторът прави и някои сензационни разкрития като например, че Горбачов дава много по-рано свободата на ГДР сама да избере пътя си, отколкото това е известно.

Дьорд Далош е роден на 23 септември 1943 г. в Будапеща. Той е писател и историк. През Втората световна война баща му е изпратен в концлагер, поради еврейския си произход, и през 1945 г. умира. Дьорд следва история в университета „Ломоносов“ в Москва от 1962 – 1967 г. През 1968 г. е обвинен в „маоистка дейност“ и получава условна присъда за седем месеца затвор, както и забрана да публикува. В този период той работи като преводач. През 1977 г. Далош е сред основателите на опозиционното движение срещу комунистическия режим в Унгария. През 1988 – 89 г. той е съиздател на опозиционния източногермански вестник „Източен кръст“. В периода 1995 – 1999 г. Далош е директор на Унгарския културен институт в Берлин. От 2009 г. е член на Международния съвет на Австрийската цивилна служба в чужбина. От 1987 до 1995 г. живее във Виена, а от 1995 г. живее в Берлин, където работи като издател и редактор.

През 2010 г. получава наградата на Лайпцигския панаир на книгата за европейско разбирателство.

Автор: Дьорд Далош Брой страници: 320
Категория: Автобиографии и биографии; Политика Език: Български
Тегло: 0.350 кг.
Издател: Ентусиаст Баркод: 9786191641093
Дата на издаване: 26.05.2014 ISBN: 9786191641093