Година на война. Дневник на руския кореспондент. Том 1 и том 2. – Василий Немирович-Данченко

0
(0)

Година на война. Дневник на руския кореспондент. Том 1 и том 2.

Василий Иванович Немирович – Данченко /1845 – 1936/ е известен руски публицист и писател, превеждан на много европейски езици.
Книгата "Година на война -1877-1878 г." съдържа очерци и кореспонденции, които писателят е изпращал по време на войната във вестник "Новое время" и които по-късно в преработен вид е издал в тази книга. Същественото в нея е, че са възстановени изхвърлените от военната цензура пасажи, които на места са доста скандални.
И трите тома съдържат богат документален материал, който дообогатява познанията ни за войната и ще бъде полезен както за научните работници в областта на историята, етнологията, военното дело, дипломацията, литературата, така и за по-широка аудитория. Данченко като очевидец разказва подробно за важни моменти, от войната като боевете на Шипка, обсадата на Плевен, зимния преход през Балкана, похода към Одрин, дипломатическата дейност на Русия, Турция и Западна Европа, действията на Мраморно море, сключването на примирието и др.
В неговия дневник се усеща атмосферата и настроението по време на Руско-турската освободителна война, в която наред с героизма на руските войници и офицери и българското опълчение, авторът показва съществуването и на тъмните страни на войната и не спестява факти за корупция, жестокост, злоупотреби с продоволствието, неуредици в болничното обслужване, безсмислени понякога жертви заради грешки на командването – и всичко това документирано и разказано от очевидец.
130 години този ценен извор за историята на Освободителната война оставаше непознат за българския читател.

Автор: Василий Немирович-Данченко Брой страници: 656
Категория: Художествена литература; История и археология; Публицистика и журналистика Език: Български
Тегло: 0.936 кг.
Издател: Солвек Баркод: 9789549217414
Дата на издаване: 2008 г. ISBN: 9789549217414

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.