Годеник и годеница – Любен Петков

Годеник и годеница

Исках да разкажа за гласовете, за тишината и за шума на думата, за скритата й сила, за досадатаи ужаса, които носи. И за своята вяра в живата енергия на писаното слово, за истинската книга. Какво страшно оръжие е в ръцете на спекулативния ум и какво спасение свише за човека, от сърцето на човека.
Тирани, сектанти, пророци и проповедници – отляво и отдясно, – всички залагат на думата. Отвред, всякога. И днес Думите се огъват от блясък, мъка и надежда. Или пълни с въздух се пукат пред очите ни като мехури. Но как жадно ги поглъщаме, щом носят истина с любов.
Любен Петков

Като писател от висок мащаб Любен Петков е майстор в боравенето с езика, превръщайки незначителни факти в трайни образи, в словесна дълбина. Всъщност кой друг освен твореца – Й. Йовков, Eм. Станев, Л. Петков – би превърнал от простичката ловна сцена притчов разказ за вота как капките кръв на мъртвата птица залепват в душата. Творецът е този, който остава насаме с ценностите. Ценностите, които пронизват съвестта, гърчат душата, но водят и до очистение.
Проф. Антония Велкова-Гайдаржиева

Автор: Любен Петков Брой страници: 400
Категория: Българска литература; Проза Език: Български
Тегло: 0.350 кг.
Издател: Прозорец Баркод: 9789547338715
Дата на издаване: 15.04.2016 ISBN: 9789547338715