Гънка във времето – Маделин Ленгъл

„Читателите ще останат запленени от тази увлекателна съвременна класика.“
Publishers Weekly

Издателство „ Intense“ представя „Гънка във времето“ от Маделин Ленгъл – един от най-обичаните класически романи на всички времена, заемаща трето място в списъка със 100-те най-велики детски книги на USA Today

Бе тъмна нощ и навън вилнееше буря…

Мег Мъри, малкият ѝ брат Чарлс Уолас и майка им слизат в кухнята за среднощна закуска, когато на прага им се появява странница.

Обожавам бурните нощи, обяснява чудатата старица.
Просто един порив на вятъра ме пое и отвя от пътя.
Ще поседна, колкото да си нахлузя отново ботушите, и потеглям.
Между другото, мила, наистина съществува нещо, наречено тесеракт.

Бащата на Мег е изчезнал мистериозно по време на експерименти с пътуване във времето през петото измерение. Сега Мег, Чарлс Уолас и приятелят им Калвин предприемат опасно пътешествие, за да го намерят. За целта обаче, децата трябва да преминат отвъд Тъмата, която се простира из космоса и поглъща планета след планета. Ще успеят ли да надхитрят силите на злото, с които ще се сблъскат по време на необикновената си мисия?

Фантастичната история за междузвездни пътешествия, извънземни планети, зъл безтелесен мозък и свят, подчинен на незнайна тъмна сила, се е превърнала в любима на поколения деца по цял свят.

Съвременната класика със задълбочена концепция, представена по достъпен и увлекателен начин, е най-известната книга на писателката Мадeлин Лeнгъл и ѝ носи множество награди, сред които и медал „Нюбъри“. „Гънка във времето“ обаче е една от най-често забраняваните книги, тъй като в нея се преплитат религиозни и антихристиянски елементи, а името на Исус Христос стои редом до тези на Буда, Шекспир и Ганди.

„Тази фантастична книга ще бъде една от най-четените истории и за в бъдеще.“
Children’s Literature

„Фантастична история за съзряването на несигурно в себе си, притеснително момиче, което обаче намира смелост, сили, находчивост и заедно с помощта на близките си успява да преодолее препятствията, с които се сблъсква.“
New York Post

10 интересни факта за „Гънка във времето“:

 1. Постоянството на Ленгъл бива щедро възнаградено

  Колкото и да е трудно да повярвате, литературната кариера на писателката е имала доста трудно начало. На 40-ия си рожден ден Маделин почти се отказала от мечтата си, но 10-седмично къмпингуване из страната й помогнало да си избистри идеята за „Гънка във времето“ и да започне да пише романа.

 2. Ленгъл е базирала образа на главната героиня на… себе си

  Писателката често оприличавала Мег Мъри на себе си като дете. Като много малки момичета Мег и Маделин не са харесвали външния си вид и се смятали за грозновати, рошави и раздърпани.

 3. Интересът на Ленгъл към квантовата физика и тесерактите бил подбуден от Айнщайн

  Ленгъл никога не е била блестяща по математика, но се увлякла по космологията и теорията за нелинейното време, докато четяла книга за Айнщайн. Според нея религията, науката и магията са различни аспекти на една и съща реалност и не бива да бъдат разглеждани като противоречащи си.
 4. Издателите не харесвали книгата й

  Маделин получила 26 отказа, преди Farrar, Straus & Giroux да се решат да издадат „Гънка във времето“. Много издатели не предприели тази стъпка, защото книгата била трудна за определяне: За деца или за възрастни е? Към научната фантастика или към фентъзи жанра спада?
 5. Ленгъл също не знаела как да я определи

  Писателката настоявала, че книгата няма нужда да бъде вписвана в определени категории и може да бъде четена както от деца, така и от възрастни. Тя смятала, че децата често разбират някои теории по-лесно от възрастните, заради способността си да използват въображението си, за да опознаят неизвестното.
 6. Мег Мъри е една от първите велики главни героини в научната фантастика…

  … което изплашило издателите още повече. Ленгъл била убедена, че книгата е отхвърляна толкова упорито заради нетипичния за времето си подбор на героиня малко момиче. Тогава мъжете и момчетата преобладавали в научната фантастика.

 7. „Гънка във времето“ е една от най-често забраняваните книги в историята

  Трудно е за вярване, но книгата е била определяна едновременно като „прекалено религиозна“ и „антихристиянска“. Заклеймена е била и употребата на името на Исус Христос редом до тези на Буда, Шекспир и Ганди.

 8. Ленгъл се научила да приема тези критики, защото…

  … „Хората се опитват да заклеймят книгата, без да са я прочели. Първоначално се ужасявах, после се ядосвах, накрая си казах „Майната му“. Все пак това си е чудесна реклама“.

 9. Научната фантастика е вдъхновила и някои научни факти

  Американската астронавтка Джанис Вос веднъж признала на Ленгъл, че „Гънка във времето“ я е вдъхновила да избере тази професия. През 2013 г. Международният астрономически съюз почел паметта на писателката, като кръстил кратер на южния полюс на Меркурий „Ленгъл“.

 10. Задава се екранизация по романа

  Въпреки че Ленгъл не криела скептичната си нагласа към потенциалната възможност „Гънка във времето“ да бъде екранизирана, през август 2014 г. Variety съобщиха, че сценаристката и режисьор на „Замръзналото кралство“ Дженифър Лий е подписала договор за филмова адаптация на романа с „Дисни“.

♦ ♦ ♦

Маделин Ленгъл е е американска писателка, известна най-вече с романа си „Гънка във времето“, както и с продълженията му: A wind in the door, A Swiftly Tilting Planet, Many Waters, An Acceptable Time. Мадeлин получила 26 отказа, преди Farrar, Straus & Giroux да се решат да издадат „Гънка във времето“.

 • Корица:Мека
 • Брой страници:148
 • Общи:Преводна литература
 • Година:2016
 • Преводач:Катя Перчинкова
 • Националност:Американска
 • Вид:Роман
 • Баркод:9789547832459
 • ISBN:9789547832459
 • Жанрове:Приключенски, Фентъзи
 • Жанрове:Класически детски романи, Съвременна детска проза
 • Размер на продукта:140/210
 • Тегло:1 kg