Гео Милев в спомените на съвременниците си – Георги Янев


Начетен, буен и вдъхновен, Гео дойде между нас и донесе тръпката на новото: той почна да славослови имена, които бяха непознати за нашата духовна общественост, и с това внесе сред спокойствието на традиционните ни схващания за проблематиката на писателя, на художника, на актьора раздвижване – и нов хоризонт почна да се очертава пред техните замисли…
Гео познаваше и големите класици на стиха и прозата и даваше верни щрихи, когато говореше за тях…
През тежките и усилни години на войната Гео замина за там, където не бе неговото призвание, но той изпълни достойно своята служба: бе му дадена да върши отговорната и опасна работа и той я свърши с всичкото решение на честен човек… Как бе оцелял, бе наистина чудо!
И ето, ний видяхме сред нас пак нашия Гео, осакатен, но с бодър дух и закалена воля за дело в живота. Страшното, което бе го възправило пред смъртта, не бе смирило неговото сърце, жадно за живот и творчество. И той пое своя път: поет, драматург, есеист и критик се очертаваха и крепнеха у него… Друг бе в схващанията си за живота Гео, но бе останал същият по възторженост пред делото на духа и вярата в тия, които даваха чрез своите видения и творческо прозрение смисъл и оправдание на живота.
Но сви буря – страшна и свирепа – и отнесе Гео: грабна го пред очите ни, за да не го видим повече.
ПРОФ. АСЕН ЗЛАТАРОВ
Автор Георги Янев
Издателство Захарий Стоянов
ISBN 9789540900162
Година на издаване 2009
Корица Мека корица
Страници 504