Футболът – герои и събития – Михаил Михайлов

Футболът – герои и събития

В началото бе топката
Човекът играе с топка още от най-дълбока древност. Сферата – това идеално геометрично тяло, го привлича със своето непослушание и със своите капризи. Топката се търкаля като живота, прави неочаквани завъртания, отскача в непредсказуеми посоки. А човекът се стреми да я покори. Но за да подчиниш топката на волята си, са необходими много ловкост, хитрост, бързина.
Китайците твърдят, че първите игри с топка са започнали по техните земи преди седем хиляди години. Император Чжу Ких бил мъдър човек и достигнал до извода, че нищо не развива така силно съобразителността и бързината на войниците, както играта с топка. Той въвежда в армията си упражненията с немирното кълбо като задължителен елемент от бойната подготовка.
Много от експонатите в историческите музеи на Кайро и Атина ни разказват, че игрите с топка са популярни в древен Египет и Елада. Твърде учудващо е, че топката отсъства от състезанията в Олимпия. Древните олимпиади оставят в наследство на човечеството стадионите, атлетиката, борбата, бокса, конния спорт, но в техните летописи не се споменава нищо за топката, въпреки че тя е
присъствала неизменно в Спарта още от VII в. пр.н.е. В този град-държава момчетата са вземани във военни лагери от 7-годишна възраст и са започвали воинското си обучение с топката. Игрите с нея ги правели бързи и находчиви.
В древния Рим е широко разпространена играта харпастум. За тази игра се използват кожени топки, напълнени с четина. Играчите се разделят на два отбора и всеки отбор се стреми да вкара първи топката между две стойки. Както в целия древен свят, така и в Рим играта с топка е не само развлечение. Харпастум представлява част от военните тренировки на римските легиони. Те пренасят тази игра в Британия още в първия век от новата ера.
Минават четири столетия. Римската империя изчезва. Историята разгръща нова страница. Но на Британските острови играта с топка остава.
Великият римски лекар и естествоизпитател Галенус Клавдий през II век от н. е. отделя особено внимание на игрите с топка и тяхното значение за телесната и душевната хармония на атлетите. Неговото съчинение "За упражненията с малка топка" съдържа прозрението, че упражненията с топка не са достатъчни за атлета. Като задължителен елемент в тренировката трябва да се включи и играта, тъй като чрез нея се калява волята. Играта с топка създава положителни емоции и ускорява реакциите на атлетите. Галенус е неоспорим авторитет в медицината чак до епохата на Възраждането. През средните векове неговите съчинения са настолни книги за всеки лекар. С изводите и препоръките, направени от Галенус, за значението на игрите с топка при тренировките на атлетите и тяхното отражение върху физическото и психическото здраве на човека се съобразява цялата средновоковна медицина в Европа.
Човек още в детството си разбира колко трудно е да подчини на волята си немирната топка. Неподатлива е както на ласките, така и на силата. Дори и насаме с човека тя е непокорна. А в играта топката е една, хората – много. Всеки се стреми към нея. В играта срещу теб са и топката, и противникът. За да победиш, трябва да надделееш със съобразителност и бързина. Магията на играта с топка остава неподвластна на строгите нрави и религиозните канони през средновековието. Многобройните забрани не само не я унищожават, но я правят все по-популярна. …

Автор: Михаил Михайлов Език: Български
Категория: Спорт, хранене и здраве Тегло: 0.747 кг.
Баркод: 954-449-037-X
Издател: Стено ISBN: 954-449-037-X
Брой страници: 436