Фондацията /с диск/ – Лилия Илиева

Фондацията /с диск/

Биографична книга за група „Фондацията” от Лилия Илиева – журналист от списание „Ева”. Книгата описва историята на групата и на музикантите в нея – Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Венко Поромански от „Те” и Славчо Николов от „БТР”. Включени са много интервюта със самите музиканти, които разказват историите на собствените си групи, както и историите на някои от най-популярните песни, които пеят с „Фондацията” като „Дива роза”, „Клетва”, „20-и век”, „Червило”, „Няма връщане назад”, „След 10 години”..

Иван Лечев говори за своя вкус към хубавото вино, за сблъсъците си с медиите и за жените в своя живот, а Кирил Маричков разкрива вижданията си за ГМО-храните, за Бог, еволюцията и за демокрацията. Той споделя и какво са си казали с Брус Дикинсън при срещата си в Лондон и как „Щурците” за малко да подгряват турне на „Ролинг стоунс”. Славчо Николов описва как „БТР” са изпълнили „Спасение” на китайски в Китай и как са били представени като автори на Knockin’ On Heaven’s Door във Виетнам. Дони разказва за посещението си в Тибет, за кампанията „Не на страха“, за пиесата „Секс, наркотици и рокендрол“ и за това как с Момчил са си купили един от автомобилите „Чайка” на Тодор Живков. Барабанистът Венко Поромански пък споделя за своята работа с носителя на 6 награди „Грами” Майк Стърн и за концерта с Джон Лорд. За краткото си съществуване от 2013 г. насам супергрупа „Фондацията“ превърна черно-белите ни спомени в цветни и върна живота на някои от най-обичаните български песни. Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански обиколиха заедно България и света, зарадваха феновете си на четири континента и само месец преди появата на тази книга се завърнаха от турне в Австралия и Нова Зеландия.

Няколко поколения музиканти обединиха своята енергия и талант, за да съхранят стойностната българска музика. Книгата „Фондацията“ разказва за тяхното пътуване във времето, музиката и по света. Тя е плод на над 50 часа разговори с Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, които говорят пред журналиста Лилия ИлиЕва за историята както на самата група „Фондацията“, така и на „Щурците“, „ФСБ“, „Б.Т.Р.“, дуета Дони и Момчил и „Те“. Това са музиканти, получавали „Грами“, канени да подгряват Rolling Stones и да записват на Abbey Road, музиканти, пробили в MTV и наредили се в класации на световни списания до U2 и Oasis. Петимата сами разказват историята на песни като „20-и век“, „Червило“, „Няма връщане назад“, „Вълшебен цвят“, „Дива роза“, „Да погледна в теб“, „Уморени крила“, „Две следи“, „Пак ще се прегърнем“, „Този филм“, „Вкусът на времето“, „След 10 години“, „Страхотен ден“ и „Клетва“. Това са парчетата от първия албум на „Фондацията“, който придружава тази книга. В него групата свири заедно със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров.

Книгата съдържа приложение със снимки от 16 страници; диск с първия албум на група „Фондацията”. В него групата свири заедно със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров.

Автор: Лилия Илиева Брой страници: 304+cd
Категория: Автобиографии и биографии; Специализирана литература; Музика Език: Български
Тегло: 0.530 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542820260
Дата на издаване: 05.04.2016 ISBN: 9789542820260