Философия на фотографията – Цочо Бояджиев

Философия на фотографията

„Срещата на фотографията и философията никога не е била тъй жива и съзидателна”, отбеляза Николай Трейман и допълни – „Удивителна сплав на изразителна мощ и фундаментална културна ерудиция. Отдавна българската фотография се нуждаеше от човек, който да просвети и обогати не само изобразително, но и словесно нейните същностни измерения. Изложбата и албумът са двете завършени лица на един фотограф. Да бъдеш известно име в световната култура и да прибавиш към него фотографската си дарба го умеят малцина – Луис Карол, Едгар Дега, Артър Конан Дойл, Емил Зола и Цочо Бояджиев”.

Моята изходна хипотеза гласи, че макар фотографията да е сравнително ново изкуство, тя до голяма степен дава израз на предмодерни светогледни нагласи, че като тип отнасяне към света тя надмогва редица стандартизирани от модата и вкуса – но и от обичайния стил на живот и мислене в цивилизацията на така нареченото Ново време – нагласи и че именно от гледна точка на светогледната си основа тя е напълно традиционна и дори архаична – или обаче ултрамодерна, сиреч надмогваща предубежденията на „модерността“ и същевременно посочваща пътища за изход от нея; при това пътища, вървящи встрани и дори в противоположната на предлаганата от шумно себенатрапващия се постмодернизъм посока.
Цочо Бояджиев

Цочо Христов Бояджиев (25 септември 1951, Троян) е български философ, историк и преводач, един от водещите български учени-хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика у нас. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена).
Автор е на редица студии и монографии, учебни помагала, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове. Учредител е на Института за изучаване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски. "

Автор: Цочо Бояджиев Брой страници: 250
Категория: Изкуство и фотография; Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.350 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9786191524617
Дата на издаване: 26.06.2014 ISBN: 9786191524617