Филип II Македонски – Жан-Никола Корвизие

Филип II Македонски

Макар и позасенчен от славата на сина си Александър Велики, Филип II Македонски (ок. 382-ок. 336 г. пр. Хр.) остава в паметта на поколенията с държавническата и военната си политика. За четвърт век той превръща Древна Македония в мощна държава – удвоява територията и, укрепва военната, дипломатическата и икономическата власт. Постига това, което изглежда почти невъзможно – обединението на Гърция.

По този начин страната му изиграва ролята на кръстопът и посредник между древния гръцки свят, Балканския полуостров и азиатските държави. Убит е в момента, когато се подготвя за осъществяване на голямата си амбиция – превземането на Персийската империя на Дарий III.

Така всъщност Филип II създава условията, подготвили почвата за бляскавия възход на Александър и отворили пътя за римските завоевания, изковали за хилядолетия напред бъдещето на Европа.

На базата на обилен изворов материал и богата историческа литература французинът Жан-Никола Корвизие, доктор по литература и професор по древна история, проследява и личния живот на държавника, изцяло подчинен на висшите идеали, на които служи, и на трудното и знаменателно призвание, отредено му от съдбата.

Автор: Жан-Никола Корвизие Брой страници: 318
Категория: Автобиографии и биографии; История и археология Език: Български
Тегло: 0.290 кг.
Издател: Рива Баркод: 9789543200221
Дата на издаване: 2005 г. ISBN: 9789543200221