Фантазиращото животно – Хосе Ортега и Гасет

Фантазиращото животно

"„Човекът е фантазиращо животно. Историята на разума е история на етапите, през които е минало опитомяването на нашето необуздано въображение“.
„Човекът е животно, на което само излишното му е потребно. Техниката е произвеждане на излишното – и днес, и в палеолитната епоха“.
„Човекът няма природа – има история“.
Хосе Ортега-и-Гасет

Трите студии на Хосе Ортега-и-Гасет, които са преведени за пръв път на български език – „Размишления за техниката“, „Историята като система“ и „Идеи и вярвания“ – са своеобразна абревиатура на творчеството на този най-значим испаноезичен философ на ХХ век. Относително кратки, те съдържат обобщение на няколко основни теми на ортегианската мисъл: въображаемото като неотменимото условие на човешкия живот; техниката като начин за „спогаждането“ между природата и човека; историята като „естеството“ на човека; вярванията като онова, което не се мисли, докато човек мисли, но без което е невъзможно мисленото… Трите студии, интригуващи като четиво не само за изкушените от философията, са полезни опорни точки, от които можем да тръгнем при осмислянето на много от тревогите на нашето време.
"

Автор: Хосе Ортега и Гасет Брой страници: 168
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.250 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9786191524020
Дата на издаване: 10.04.2014 ISBN: 9786191524020