Езиковият инстинкт – Стивън Пинкър

Езиковият инстинкт

Стивън Пинкър е психолингвист и когнитивист; няколко години е директор на Центъра по мозъчни и когнитивни науки в Масачусетския технологичен университет, в момента е професор по психология в "Харвард". Огромна популярност придобива с книгите си “Езиковият инстинкт” (1994), “Как работи умът?” (1997), “Думи и правила” (1999) и “Празната дъска” (2002).

“Езиковият инстинкт” синтезира най-новите научни открития в лингвистиката, експерименталната психология, еволюционната биология и невронауката, за да даде отговор на въпроса: какво представлява езикът? Концепцията на Стивън Пинкър за езика като вродена способност на ума, изработена в хода на еволюцията, е грандиозно предизвикателство срещу релативизма, владеещ социалните и хуманитарните науки през ХХ в. Пинкър пише с искрящо чувство за хумор и умее да предаде и най-сложните теории по достъпен и увлекателен начин, а книгата изобилства с примери от литературата и ежедневната реч, помагащи ни да осъзнаем какво чудо е езикът във всички свои прояви. А тайната на езика ни открива достъп до още по-голямата загадка: как работи умът?

“Брилянтно изследване на езика.”
"Таймс"

“Вдъхновяващ синтез – забавно, напълно достъпно изследване, истинско угощение за влюбените в езика, което ще провокира специалистите в множество дисциплини”
"Пъблишърс Уийкли"

“Забележително завладяваща книга.”
"Сайънтифик Америкън"

“Пинкър разбива митовете със замах, разсича възлите на специализирания жаргон и от време на време разказва вицове. Той прави за езика това, което Дейвид Атънбъроу направи за животните, като обяснява сложни научни понятия и теории с такава лекота, че читателят не усеща тежест дори за миг. Това е разтърсваща предразсъдъците, весела, забавна и изключително прецизна книга. Направете си този подарък – прочетете я.”
"Съндей Таймс"

Автор: Стивън Пинкър Брой страници: 592
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.750 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9789543213146
Дата на издаване: 09.02.2007 ISBN: 9789543213146