Евангелие от Юда – Колектив

0
(0)

Евангелието от Юда, една от най-важните находки в юдейско-християнската археология, има злочеста съдба. Повторната поява на папирусите след дълги векове на забрава е само началото на едно изпълнено с превратности приключение, в което участват търговци на антики, богати колекционери и амбициозни учени. При всеки етап от това пътуване състоянието на безценния документ се влошава все повече и повече, докато накрая ръкописът се превръща в парчета накъсан папирус. Дали гласът на Юда Искариот няма да заглъхне навеки?

В тази книга ще намерите едно писание, което ранноцърковните отци заклеймяват като ерес. Кодексът (или книгата) с Евангелието от Юда е намерен през 70-те години на ХХ в., когато няколко селяни го изравят от пещера в Среден Египет. От този момент започва дългата му одисея, в която той е купуван и препродаван от антикварите, укриван и пренасян на три континента. Всичко това има една трагична последица – папирусът се поврежда и натрошава на фрагменти. През 2001 г. ръкописът най-после попада в ръцете на екип учени, които се нагърбват с тежката задача да го реставрират.

Евангелието от Юда е преведено от коптски на английски език, а след това на български. Текстът е придружен от коментарни очерци, където интересната му история е обяснена в светлината на ранната Църква и се предлага ново тълкуване на благовестието на Исус Христос.

Под редакцията на Родолф Касер, Марвин Майър и Григор Вурст. С коментар на Барт Д. Ърман.

  • Корица:Твърда
  • Жанрове:Исторически, Религия
  • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.