Епоха на турболентност – Алън Грийнспан

Епоха на турболентност

"Епоха на турбулентност" предлага забележителен коментар на съвременния финансов свят, пречупен през опита на Алън Грийнспан в командния център на глобалната икономика. Той започва разказа си от зловещата сутрин на 11 септември 2001 г., но после се връща към своето детство и проследява траекторията на забележителния си жизнен път и по-специално осемнайсетте години служба като председател на Борда на Федералния резерв.

Грийнспан разглежда принципите на икономическия растеж, анализира специфични факти, свързани с всяка от основните страни и най-важните региони по света, и коментира възможните тенденции на глобализацията отсега нататък. В eпилога авторът коментира кризата с ипотечните кредити и катаклизмите на световните финансови пазари.

Новият свят, в който живеем, изправя много граждани пред сериозни заплахи, включително изкореняването на редица досегашни стабилни източници на идентичност и сигурност. Там, където промяната се оказва най-бърза, основна грижа представляват неравенствата в разпределението на доходите.

"Действително живеем в епоха на турбулентност и би било неблагоразумно и неморално да се овмаловажава човешката цена на разтърсващите процеси в нея. В ситуацията на нарастваща интеграция на глобалната икономика гражданите на света са изправени пред драматичен избор: да приемат огромните облаги от свободните пазари и отворените общества, които извеждат хората от блатото на бедността и повишават уменията им да водят по-добър и по-смислен живот, без да забравят фундаменталните въпроси за справедливостта; или да отхвърлят този шанс, връщайки се обратно към нативизма, трибализма, популизма и всъщност всички „изми”, в които се оттеглят човешките общности, когато идентичностите им са застрашени и не се виждат по-добри възможности. През следващите десетилетия ще бъдем изправени пред огромни препятствия и от нас зависи дали ще ги преодолеем."
Алън Грийнспан

"Гласът на Грийнспан е уникален. Историите са чудесно разказани."
Лос Анджелис Таймс

"Тази възхитителна мемоарна книга показва, че председателят на Федералния резерв от 1987 до 2006 г. е също толкова талантлив писател, колкото и икономист и политик…"
Сънди Таймс

"Забавен и проницателен… Грийнспан е оракул, достатъчно интелигентен да знае какво не знае… Подобно смирение, излъчвано от такава могъща фигура, е обезоръжаващо и ободрително, каквато е и цялата тази интересна и поучителна книга."Бостън Глоуб

Автор: Алън Грийнспан Брой страници: 652
Категория: Икономика и мениджмънт Език: Български
Тегло: 0.640 кг.
Издател: Обсидиан Баркод: 9789547691889
Дата на издаване: 2008 г. ISBN: 9789547691889