Енциклопедия София / Encyclopedia Sofia – БАН, колектив

Енциклопедия София / Encyclopedia Sofia

Двуезичната енциклопедия „София” е съвместно издание на Научноинформационен център „Българска енциклопедия” при Българската академия на науките и Книгоиздателска къща „Труд” и е реализирано с подкрепата на Столична програма „Култура” на Столична община. Изданието е луксозно, в албумен формат, на гланцова хартия, богато илюстрирано с около 700 цветни снимки и схеми. Тя е предназначена за широк кръг читатели – гости на София и любознателни софиянци, които искат да научат повече за столицата на България. През последните години столицата ни се превърна в привлекателна туристическа дестинация и е посещавана от все повече чуждестранни гости. Очаква се те да нарастнат около Българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. Енциклопедия „София“ достойно представя хилядолетната история и богатото културно-историческо наследство на града и едновременно с това го показва като модерна европейска столица с богат културен живот. Тя е значимо културно събитие за столицата ни, отразяващо времето и епохата.
Енциклопедия „София“ се различава съществено от другите издания на НИЦ „Българска енциклопедия“ – както от азбучните, така и от тематичните. Тя е различна не само като тематика (посветена е само на София и област София-столица), но и като структура. Енциклопедията започва с обширен обзор, който заема почти една четвърт от книгата и разглежда природната среда, проследява историята на града, акцентира на важни събития от миналото, на развитието, изграждането и днешното състояние на управлението, обществения и духовен живот на София и региона. Заглавието му (София – път във времето) отразява стремежа да се проследи хилядолетното развитие на града до днес.
София от А до Я – основна енциклопедична част с азбучно подредени статии. Стремежът на авторите е бил да се събере на едно място цялото богатство от информация за столицата ни. Заради сравнително ограничения обем в рамките на един том статиите са сведени до 450, а изложението е стегнато. Извършен е прецизен подбор, за да не се пропусне нищо важно за сметка на непопулярни или незначителни обекти и събития. Включени са азбучни статии за планини, реки, софийски квартали и населени места в Столична община, стопански обекти и транспортни съоръжения, паркове, градини, спортни зали и стадиони, висши училища, театри и музеи, фестивали и др. национални и международни събития в областта на музиката, театъра, спорта. Обхванати са културните ценности (материални и нематериални, недвижими и движими), които носят историческата памет на София, свързани са с националната идентичност, имат научна или културна стойност. Включени са всички културни ценности с национално и световно значение. София – един от най-старите градове в Европа, и районът има с какво да се гордеят. В Списъка на световното наследство са Боянската църква, като недвижима културна ценност, и автентичните песни на Бистришките баби – част от нематериалното световно културно наследство.
Третата част – Разходка из София, запознава със знакови софийски булеварди, улици и площади, които дават облика на града и допринасят за неповторимата му атмосфера. В различните периоди от развитието на София те променят архитектурата и характера си, добиват популярност или отстъпват пред новите градски пространства. Повечето от улиците и площадите са проектирани в края на 19. век, по време на бързото урбанизиране на София и превръщането й в модерен град, но има и такива, които водят началото си от Античността и Средновековието. Представена е историята на улицата, археологическите находки под уличната настилка, както и съвременното състояние – представителни частни и обществени сгради, градини, паркове, скулптурни и архитектурни паметници, за повечето от които има самостоятелни статии в азбучната част. И тук подборът е доста прецизен и ограничен в историческия център на града.

Автори на енциклопедията са Таня Кадийска, Елена Блажева и Мариана Савова – колектив от „Българска енциклопедия“ при БАН. Статиите са наситени с любопитни исторически факти и са допълнени с богат илюстративен материал (около 700 илюстрации, карти, схеми). Използвани са илюстрации от архивите на НИЦ „Българска енциклопедия“.

Автор: БАН; колектив Брой страници: 416 с илюстрации
Категория: Българска литература; Енциклопедии и справочници; История и археология; Луксозни издания Език: Английски/Български
Тегло: 1.500 кг.
Издател: Труд Баркод: 9789543984923
Дата на издаване: 11.09.2017 ISBN: 9789543984923