Електронната Геновева – комуникативната природа на зрелището – Владимир Игнатовски

Електронната Геновева – комуникативната природа на зрелището

Какво е зрелище? Предизборен митинг или диспутът на кандидатите за власт в някое телевизионно студио? Скандалът между съпрузите в съседния апартамент или малката цигуларка пред „Шератон“? Цирковото представление или заседанието на парламента, предавано по телевизията? Сражението между гладиатори в Римския Колизей или модерното му дигитално холивудско възпроизвеждане? Футболният мач от световното първенство или битката между запалянковците след неговия край? За спектакъла на сцената на Народния театър, за филма в най-близкото кино или за „Шоуто на Слави“ нещата изглеждат ясни. Но за репетицията, на която няма зрители, за електронната игра в компютъра на детето или за виртуалния свят на Интернет?

„Електронната Геновева“ е разказ за зрелището: за неговото раждане, историческа съдба и съвременни превъплъщения, за закономерностите, на които се подчиняват зрелищата и в миналото, и сега.

Зрелището съпровожда човешката цивилизация от деня на нейното възникване. Елементи на зрелище има в празниците, ритуалите, обредите, в различните – държавни и религиозни – церемонии. За да се превърнат в пълноценно зрелище е задължително спазването на определени условия.

Защото зрелището е като тангото – за него трябват най-малко двама, а често и много повече участници. И придържане към правила, без които съществуването му е невъзможно. За постепенното установяване и възприемане на тези правила, както и за въплъщаването на тяхната материална форма – сградата на театъра или киносалона, телевизионния приемник в ъгъла на стаята – е необходимо време.

Животът на зрелището – независимо дали под небето на древна Гърция, по време на любителското представление на „Многострадална Геновева“ в България преди Освобождението или в някой безкраен телевизионен сериал – демонстрира закономерности, които са еднакво валидни и за сценичното изкуство, и за холивудските екранни приказки, и за вездесъщото присъствие на телевизията, и за най-новите електронни форми на зрелището.

„Електронната Геновева“ предлага навлизане в пъстрия, многообразен и интересен свят на зрелищата и тяхната комуникативна природа.

Автор: Владимир Игнатовски Брой страници: 342
Категория: Публицистика и журналистика Език: Български
Тегло: 0.320 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9545291990
Дата на издаване: 2001 г. ISBN: 9545291990