Един век мъдрост – Каролине Щьосингер

Един век мъдрост

На 109-години пианистката Алис Херц Зомер е най-възрастният човек, преживял холокоста. Оцеляла от концентрационните лагери, общувала с някои от най-обаятелните личности на своето време, животът на Алис е като пъстър калейдоскоп, събирал в себе си най-светлите и най-тъмните моменти от изминалия век.

Отраснала в заможно семейство в Прага в началото на миналия век, Алис е живяла в интелектуална среда, където музиката, книгите и изкуството са били на най-висока почит. В семейния кръг тя се среща с големите умове на столетието: Франц Кафка, Райнер Мария Рилке, Зигмунд Фройд и Густав Малер. По-късно в Израел се сприятелява с Голда Меир, както и със световноизвестните музиканти Артур Рубинщайн, Ленард Бърнстейн и Айзък Стърн. Днес Алис живее в Лондон, където всеки ден с часове свири на пиано.

Независимо от годините, прекарани в концентрационен лагер, от убийството на семейството и приятелите ѝ от нацистите и преждевременната смърт на сина ѝ, Алис никога не губи надежда. Убедена, че омразата наранява повече този, който я изпитва, отколкото онзи, към когото е насочена, Алис живее без горчивина. Радва се на всеки нов ден, защото е научила цената на живота. Животът е подарък, всеки ден е чудо, казва Алис.

Автор: Каролине Щьосингер Брой страници: 288
Категория: Автобиографии и биографии Език: Български
Тегло: 0.200 кг.
Издател: Хермес Баркод: 9789542611875
Дата на издаване: 11.03.2013 ISBN: 9789542611875