Дворецът на мухите – Валтер Капахер

Дворецът на мухите

Август 1924 г.: 50-годишният писател Хуго фон Хофманстал се връща на едно от местата на своето детство – курорта Бад Фуш край Залцбург. Но нищо вече не е същото, както в младите, изпълнени с вдъхновение, години. Няма го и творческия порив, времето на славата е отминало. След безмълвното взиране в зимната градина на хотела, която местните ше-говито наричат „дворец на мухите“, го спохождат само мимолетни хрумвания. Звукът от нахалното насекомо се впива в главите ни и няма как да прогоним натрапчивите мисли, страхове и съмнения. За Хофманстал вече е дошло време да отсее ценните мигове в живота си.

Десет дни от живота на прочутия Хуго фон Хофманстал… Десет дни, които обаче се превръщат в равносметка на един живот, задминат от времето.

Със завладяваща виртуозност Валтер Капахер доказва изключителното си място в съвременната немскоезична литература: „едно рядко явление“ (Петер Хандке).

Валтер Капахер (1938 г.) е роден в Залцбург. Публикува от 1967 г. От 1978 г. е писател на свободна практика. Живее в Обертрум край Залцбург. Автор е на романите „Селина“, „Сребърната стрела“, „Дългото писмо“, „Утре“ и др.

Носител е на много отличия, сред които наградата Херман Ленц (2004), Голямата награда за изкуство на федерална провинция Залцбург (2006), както и на най-авторитетната литературна награда в немскоезичните страни Георг Бюхнер (2009) за романа „Дворецът на мухите“, който е и първата среща на българските читатели с Валтер Капахер.

Автор: Валтер Капахер Брой страници: 150
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.200 кг.
Издател: Агата-А Баркод: 9789545400964
Дата на издаване: 2014 г. ISBN: 9789545400964