Дъска по мокрия пясък – Ерго Екатерина Григорова

защото няма по-точно предчувствие за
време от незнанието на нещата,
че са на най-доброто си място

Ден втори

Само от балконите на най-богаташките къщи
от квартала на Бил Гейтс
падат американски знамена

Ден седми

Езерото.
Деца се плъзгат с дъска по мокрия пясък след вълната.
Пробегът е около петнайсет метра в щастливия случай.
После телата отскачат и пробягват с високо коляно още пет.
Кеят е почти пуст –
двойка с куче,
плувец от Къркланд и
жена без занимание.

из Американски дневник

В поредицата Нова българска лирика издателство "Ерго" представя стихосбирката на Екатерина Григорова Дъска по мокрия пясък.

Поезията на Екатерина Григорова не предлага лесни и еднозначни послания, тя разчита на интелигентни и ерудирани читатели, чието въображение може да се ориентира в сложно кълбо от културни асоциации и внушения. Стихотворенията са по-скоро нетипични за българската лирическа традиция, в която преобладават интимните преживявания и личната изповед. Те впечатляват със своето тематично разнообразие, с богатството от парадоксални, понякога дори абсурдни образи, напомнящи за поетиката на сюрреализма и в същото време подплатени с мисловната задълбоченост и структурните особености на англоезичната лирика. Книга, която се съпротивлява на всичко безцветно и равно в нашето ежедневие.
Милена Кирова

Екатерина Григорова умее да пътува като автор както в световното пространство, така и в най-новата българска лирика. Още първата ѝ книга „Фарадеев кафез“ съобщи, че имаме пред себе си поет с висока способност за надмогване на шока от препусналото битие. В новия си сборник тя е последователно проницателна, ненатрапчиво парадоксална, находчиво помирителна. Ако искате да усетите аромата на понятия като „трендафил“, „марципан“, „стадо пуйки“ в контекста на съвременния технологичен, социален и морален въртоп, това е четивото.
Бойко Ламбовски

♦ ♦ ♦

Екатерина Григорова (р. 1975, Добринище) е редовен преподавател от 2007 г. в Нов български университет, където води курсове по новогръцка литература, превод на художествен текст, практически новогръцки език. Автор е на множество публикации с поезия, както и на публикации в областта на новогръцката литература. Носителка на второто място от Националния конкурс на името на Петко и Пенчо Славейкови за лирично стихотворение (2014). Стихосбирка та ѝ Фарадеев кафез (изд. „Жанет-45“) е удостоена с една от наградите за поезия на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ (2013), както и с номинация за Национална литературна награда „Памет“ (година I-ва – година на Иван Методиев) за 2013 г.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:64
  • Общи:От български автор
  • ISBN:9789548689595
  • Жанрове:Съвременна поезия
  • Тегло:1 kg