Древна Гърция. История и култура – Димитър Попов

0
(0)

Настоящото трето издание на „Древна Гърция. История и култура“ обобщава дългогодишните изследвания на проф. Димитър Попов върху редица проблеми от историята и културата на Древна Гърция. Обхванат е периодът от времето на разпадането на родовообщинния строй и образуването на най-ранни държави по тези земи до включването им в състава на римската държава. Направен е обстоен географски преглед на земите, които е обхващала гръцката цивилизация и ролята на природните фактори (планини, морета, почви), които оказват влияние върху развитието ѝ. Изследвани са петте основни периода, на които се разделя гръцката история, като е направено уточнението, че всяка периодизация е условна. Отделено е внимание на различните исторически хипотези, съществуващи в историографията, като авторът аргументирано защитава своите виждания.

Сред достойнствата на книгата е и обстойният преглед на археологическите и историческите извори от епохата. Димитър Попов еднакво увлекателно разказва както за Омир, така и за гръцката колонизация, олимпийските игри, полисите и други основни моменти от древногръцката история. Наред със социалното, икономическото и политическото развитие през разглежданите периоди специално внимание е отделено на културата. Разгледани са развитието на философската и историческата мисъл, ораторското майсторство, храмовата архитектура, скулптурата и живописта, лириката, драмата и театралното изкуство, появата на твореца като самостоятелна личност… Интересно за читателите ще е обяснението на произхода на много ключови за днешната цивилизация думи като трагедия, история, демокрация, тирания и др.

Написана на увлекателен език, „Древна Гърция. История и култура“ потапя читателите в античния свят. Задълбочените познания на автора правят книгата неизчерпаем източник на факти за всички, които се интересуват от историята на тази ключова за световната култура цивилизация.

♦ ♦ ♦

Проф. доктор на историческите науки Димитър Попов е роден на 17 април 1950 г. в София. Води лекционни курсове в областта на античната история и култура и на тракологията в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Изследователските му интереси са предимно в сферата на културните взаимодействия в средиземноморския свят и на религията на индоевропейците (в частност траките). Попов е автор на редица монографии, сред които „Гръцките интелектуалци и тракийският свят“, „Траки“, „Приказна Древна Тракия“, „Тракийска религия“ и др.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:304
  • Общи:От български автор
  • Година:2015
  • Език:Български
  • Баркод:9786191525690
  • ISBN:9786191525690
  • Жанрове:История, Културология
  • Тегло:540 g

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.