Дни на самота – Елена Феранте

Дни на самота

Олга, щастливо омъжена майка на две деца, съвсем неочаквано се оказва изоставена от мъжа си. Следва разкритието за една продължителна изневяра, шокът от загубата на сигурния и улегнал семеен живот. На фона на аристократичния и сдържан пейзаж на Торино неаполитанката Олга използва дългите дни на самота, за да потърси дълбоко в себе си обяснение за внезапната криза и да излезе от блатото на депресията. На помощ й се притичва безличен и стеснителен съсед, който се оказва виртуозен музикант..

Нужно ли е една книга да има лице? Глас? Присъствие, което да получава наградите по все по-многобройните литературни фестивали? Елена Феранте не се подчинява на подобна нова тенденция, но не бяга от онези, които навлизат в нейния свят, нито пък използва това „отсъствие“, за да го превърне в повод за светска клюка.

Изискана и елегантна писателка… А ако тя беше привлекателна, красива, чувствена, повече или по-малко щяхме да повярваме на нейните описания на борбена жена, амазонка и боркиня, която натоварва света на раменете си и го понася независимо от цялата болка? А ако това не беше София Лорен на литературата, а някое слабовато човече, нима щяхме да сме разочаровани? Според някои тя е живеела в Гърция, а после се е преместила в Торино. Като героинята в книгата „Дни на самота“, която излиза десет години след първия й роман…

Елена Феранте и Вирджиния Улф доста се различават по стил и мелодика на разказа. Но и двете са движени от желанието да проникнат във вътрешността на душата. По-лесно би било да се сравни писането на Феранте с това на Симон дьо Бовоар заради ясния, откровен стил, може би тъкмо затова силен и наситен. Стилът на виковете, които най-сетне се освобождават. Потискани, сдържани и после изведнъж отприщени в болката, в празнините, които могат да се запълнят… Затова романите й може да се считат за трилъри на душата, търсещи сенките в хаоса от страхове, със смелостта за едно пътешествие до дъното, в което единственото спасение е да преоткриеш себе си.

Автор: Елена Феранте Брой страници: 192
Категория: Художествена литература; Романтични романи; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.220 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9789545297014
Дата на издаване: 24.10.2016 ISBN: 9789545297014