Дипломати, мечтатели, патриоти – Мари Фиркатиян


България и Европа през погледа на семейство Станчови

Това е хроника за едно дипломатическо семейство, преживяло свят на промени. Колкото и да са подвластни на капризите на съдбата, те успяват да изковат семейния си път и да преодолеят някои от най-големите катаклизми на XX век. Книгата е семейна биография, която започва с кариерата на родителите през 1887 г. и завършва със смъртта на най-голямата им дъщеря Надежда Станчова през 1957 г.
Наред с това книгата разглежда и проблеми на пола, тъй като кариерата на жените от семейството е пример за това как жената може да се развива в атмосфера на строго разделение на труда между половете, и то във висшите слоеве на обществото. Умението на жените от семейство Станчови да се впишат в живота на висшето общество е поредният пример за ново поколение жени, които все по-явно излизат на сцената след началото на XX век и опровергават очакванията за ограниченията на женския пол.
Книгата е предназначена преди всичко за широка читателска аудитория, но може да се окаже полезна и за специалистите. Приспособила съм я за нуждите на учебен курс по история, който пристъпва към въпросния период от гледна точка на микроисторията, и по-точно историята на едно семейство. А след това материалите и хоризонтът могат да се разширят, за да обхванат по-големи исторически теми – дипломация, класа, икономика, пол, география, лидерство, монархия и политика.
Мари А. Фиркатиян

Автор Мари Фиркатиян
Издателство Парадигма
ISBN 9789543261062
Година на издаване 2010
Корица Мека корица
Страници 464