Дейвид Огилви – словото на гения в рекламата – Дейвид Огилви

Дейвид Огилви – словото на гения в рекламата

Неиздавани досега цитати, мисли, писма и импровизации на рекламиста

В рекламата има творчески личности, които измислят срахотни кампании. Но има и една рядка порода гении, за които творчеството е не само професионално задължение, а начин на живот. Дейвид Огилви принадлежи към тях. Тази книга категорично го доказва. Независимо дали става въпрос за бележка от един-два реда, или за обширно изказване, в словото на Огилви винаги има нещо изключително революционно и същевременно изключително просто.

Това е една необикновена бизнес книга. С характерния си отривист стил Огилви излага прями и остроумни размисли върху теми, свързани с маркетинга и рекламата, от продажбата и управлението до творчеството. Независимо дали конкретният откъс е част от старателно подготвена лекция, или шеговита бележка до приятел, прозата на Огилви неизменно подтвърждава неговата максима: “За една рекламна агенция е добре да е надарена с въображение и неортодоксалност”.

Коя агенция би наела такъв човек?

Той е на 37 години и е безработен. Отпаднал е от колежа. Бил е готвач, продавач, дипломат и фермер. Не знае нищо за маркетинга и никога не е публикувал нито ред. Заявява, че се интересува от рекламата като кариера (на 37 години!) и е готов да започне работа за 5000 долара на година.

Малко вероятно е при това положение да бъде нает от някоя американска агенция.

Една лондонска агенция обаче го наема. Само след три години Огилви става един от най-известните автори на реклами и впоследствие изгражда рекламна агенция, която е сред водещите в света.

Изводът: понякога за агенциите е по-добре да подхождат творчески в разрез с общоприетото при наемане на служители.

Дейвид Огилви

Автор: Дейвид Огилви Брой страници: 204
Категория: Икономика и мениджмънт; Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.300 кг.
Издател: Локус Пъблишинг Баркод: 9789547831971
Дата на издаване: 2013 г. ISBN: 9789547831971