Да паднеш в черна дупка – Нийл де Грас Тайсън

Да паднеш в черна дупка

Лично аз подозирам, че Вселената не само е по-чудновата, отколкото предполагаме, тя е по-чудновата, отколкото въобще можем да предположим.
Дж. Б. С. Холдейн,
„Възможни светове”

Виждам Вселената не като сбор от обекти, теории и феномени, а като огромна сцена с актьори, водени от сложни обрати в действието и сюжета. Затова, когато човек пише за космоса, съвсем естествено е да заведе читателите в театъра, зад кулисите, за да видят отблизо как изглеждат декорите, как се пишат пиесите и как ще се развие историята оттук насетне. Целта ми винаги е била да споделя прозренията си за това как действа Вселената, а не просто да изложа фактите. Пожелае ли космосът, има моменти – както и при самата театрална маска, – когато се усмихваш, има и такива, когато се мръщиш. Пожелае ли космосът, има и моменти, в които си като уплашен глупак. Затова за мен „Да паднеш в черна дупка” е портал на читателя към всичко, което ни вълнува, просвещава и ужасява във Вселената.
Нийл Деграс Тайсън

Нийл Тайсън е автор и на бестеселърите:
“Произход: Четиринайсет милиарда години космическа еволюция”
(съавтор Доналд Голдсмит); “Моята любима вселена” (Телевизионна поредица от 12 лекции); “Една вселена: У дома в космоса” (съавтори Чарлс Лиу и Робърт Айриън); “Космически хоризонти: Астрономия на ръба на острието” (съавтор Стивън Сторър, преиздавана); “Вселенската обиколка на Мерлин” и др.

Автор: Нийл де Грас Тайсън Брой страници: 360
Категория: Наука и научно-популярна литература Език: Български
Тегло: 0.460 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9789543214754
Дата на издаване: 31.10.2008 ISBN: 9789543214754