Цивилизации и религии – Мира Майер

Книгата представя сновните положения в монотеистичните религии в стегнато изложение, илюстрирано с произведенията на гениални архитекти и художници, които са вдъхновени от своята вяра.

Изданието съдържа около 300 илюстрации на шедьоври на изкуството дело на Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рафаело, Рембранд, Ел Грего, Гоген и други. Включени са снимки на великолепни образи на архитектурното храмово изкуство, сред които „Света София“ в Истанбул, базиликата „Свети Петър“ в Рим, джамиите в Мека и Медина, както и „Куполът на скалата“ в Йерусалим. Представен е и богат набор от карти.

Целта на авторката, доц. Мира Майер е представянето на другостта и различието чрез посредничеството на изкуството, което хвърля мост между културите.

Текстът е обособен в пет части, в които се разглежда възникването на монотеизма и ролята на юдаизма, раждането и развитието на християнството с разцвета на Ренесанското изкуство, както и приноса на исляма в създаването на произведения на изкуството в световната съкровищница.

Поредицата Artes Liberales. Основни книги по общо образование включва световно утвърдени учебници по основните природни и хуманитарни дисциплини, а също и книги по съвременни и непознати досега у нас, области на знанието.

Създадени от именити чуждестранни и български автори, ясни и достъпни, книгите са предназначени за студенти от висшите училища. Те ще служат и на учениците от гимназията за получаване на знания, както и на всеки културен читател, който иска да попълни празнините в образованието си.

♦ ♦ ♦

Мира Майер е преподавател в Нов български университет. Тя е доцент по политология и доктор по философия, автор на книгите: Политическа география на Близкия изток, Ислямските движения в Близкия изток, Райхът и Холокост, Еврейските символи, Петролът в Близкия изток, съставител и редактор на Българската общественост за расизма и антисемитизма.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:192
  • Общи:От български автор
  • Баркод:9789545355110
  • ISBN:9789545355110
  • Каталожен номер:53607
  • Жанрове:История, Религия, Изобразително изкуство, Архитектура, Скулптура
  • Тегло:1 kg