Човек на име Уве – Фредрик Бакман

Човек на име Уве

Ако искате да прочетете шведския Михаил Вешим – тогава бързо захващайте „Човек на име Уве”!

Ако смятате Юнас Юнасон и неговия Стогoдишен старец за хитър и находчив във всякакви ситуации, то Уве е открил съвършенството… а е само на 59! Стогодшният старец скача през прозореца, а Уве хваща нахлуващите с взлом преди да са влезли през прозореца.
Шведската народопсихология със смешното и тъжното ще ви хване за гушата. Ту ще се разсмивате, ту ще го съжалявате и ще ви се плаче. Най-много накрая така да повярвате в Уве, че да си купите кола сааб.
Но не, това не е книга само за шведите; това е книга за живота, за смисъла да живееш, дори и да не искаш. Макар Уве да търси смъртта от мъка по любимата си цели 290 с., то животът непрекъснато го дърпа да е верен на съседите си, на една невзрачна котката, на повелите на починалата Соня… Книгата е не просто за любовта към ближния, а изобщо за обичта към човека.

Никак не е чудно, че само за половин година е продадена в над 400 000 екземпляра само в Швеция. Сега през лятото ще излезе и на английски език в САЩ. Но ние изпреварихме САЩ. Правата са купени за издаване в над 30 държави.

Фредерик Бакман е известен шведски блогър и писател. Уве е роден в блога му, където хиляди читатели гласуват Бакман да напише роман за героя си. Така една от статиите е прочетена над 600 000 пъти, а романът само в Швеция е продаден в над 400 000 копия.

Уве е на 59, заклет почитател на колите сааб, вечно недоволен и гневен, наричан е изпълнения с горчивина кошмарен съсед. Той е темерут – от хората, които сочат с пръст онези, които не одобряват, и се отнасят към тях като към крадци, хванати пред прозореца. Той има твърди принципи, непоклатима рутина и е лесно избухлив. Една сутрин бъбрива млада двойка с две весели дъщерички се нанасят в съседна къща и случайно смачкват пощенската му кутия. Случката води до комичния и трогателен разказ за безпризорна котка, неочаквано приятелство и древното изкуство да дадеш на заден с ремарке. Всичко, което се случва, ще промени киселия старец и ще разтърси до основи кварталното сдружение на живеещите. Това е роман за гневния съсед, за влиянието на един човешки живот върху безброй други. Чудесна история в духа на филма „Колкото толкова” с участието на Джак Никълсън.

Автор: Фредрик Бакман Брой страници: 300
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.320 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542815075
Дата на издаване: 2017 г. ISBN: 9789542815075