Черният лебед – Насим Никълъс Талеб


Черният лебед е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Тъй като черните лебеди са непредвидими, ние трябва да се пригодим към тяхното съществуване (вместо наивно да се опитваме да ги предвидим). Невероятният успех на "Гугъл" е черен лебед, както и терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

За Насим Никълъс Талеб черните лебеди лежат в основата на почти всичко в нашия свят – от възникването на религиозни течения до събитията в личния ни живот. Години наред Талеб проучва природата ни да се заблуждаваме, че знаем повече, отколкото в действителност знаем. Защо не обръщаме внимание на феномена "черен лебед", докато той не се случи?

Елегантен, поразителен и универсален в своите приложения, "Черният лебед" ще промени визията ви за света!

Насим Никълъс Талеб, роден през 1960 г. в гръцко православно семейство в Ливан, е изучил буквално стотици хиляди възможности и десетки киляди рискове в бизнеса. Той е един от най-уважаваните експерти на Уол Стрийт днес. Основател е на "Empirica LLC" – консултантска и изследователска компания, чиито главни изследвания са върху рисковете в бизнеса

Автор Насим Никълъс Талеб
Издателство ИнфоДАР
ISBN 9789547614024
Година на издаване 2009
Корица Мека корица
Страници 520
Формат 14.50×21.50