Бунтът на масите – Хосе Ортега-И-Гасет

Фундаменталният труд Бунтът на масите на испанския философ Хосе Ортега-и-Гасет излиза през 1930 г., след като части от него са издавани под формата на статии във в. "El sol".

В работата си авторът проследява зараждането на т. нар "човек-маса" и анализира неговото изграждане като начин за описване на възхода на масите в обществото. Философът е доста критичен, както към масите като цяло, така и към човека-маса, който ги изгражда, наблягайки в своя анализ на варварщината и примитивизма им като тяхна основна характеристика.

В изследването си испанецът не се фокусира върху специфична социална прослойка, а заявява, че човекът-маса може да се формира от всяка социална основа, но фокусът му е върху буржоазния образован човек или задоволения млад човек.

Според думите на самия Ортега-и-Гасет: В това есе е направен опит да се скицира определен тип европеец, основно чрез анализиране на неговото поведение с оглед на цивилизацията, от която е произлязъл. Необходимостта на този подход идва, защото този индивид не представя нова цивилизация, която се бори с предходната, а е просто нейно отрицание.

♦ ♦ ♦

Хосе Ортега-и-Гасет (на испански: José Ortega y Gasset) е испански философ, социолог и есеист. Наричат философията му "философия на живота", която "се състои от отдавна скрити начала в прагматичната метафизика, вдъхновявана от Уилям Джеймс, и с общ метод от реалистичната феноменология, имитираща Едмунд Хусерл, която служи както на протоекзистенциалма му (преди появата на Мартин Хайдегер) и реалистичния му историцизъм, който е сравняван с Вилхелм Дилтай и Бенедето Кроче."

Първата му книга излиза през 1914 – Размисли за дон Кихот. През 1916 г. става съосновател на всекидневника "El sol". 1934 г. излиза По повод Галилей, а през 1935 г. Историята като система.

Той е сред най-блестящите изследователи на същността и еволюцията на европейската идея, известен с фундаменталния си труд Бунтът на масите. Великолепният сборник от статии и лекции Мисли за Европа, писани през различни периоди от първата половина на ХХ-ти век, оформя едно напълно завършено и изключително съвременно, дори и днес, виждане за развитието и възможностите пред Стария континент.

Умира на 18 октомври 1955 г.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:272
  • Баркод:9789546555359
  • ISBN:9789546555359
  • Каталожен номер:Bard
  • Жанрове:Есета, Социология, Политически, Публицистика, Философия, Културология
  • Тегло:1 kg