Бунище за цигулки – Евелина Ламбрева-Йекер


Евелина Ламбрева е родена в гр. Стара Загора. Завършва Английска езикова гимназия в гр. Русе и медицина в гр. Плевен. От 1996 г. живее в Швейцария. Доктор на медицината от 2002 г. Понастоящем работи като психиатър-психотерапевт, старши лекар и клиничен доцент в Катедрата по психосоциална медицина на Университета и Университетска болница в гр. Цюрих. През 2005 г. завършва тригодишния Колегиум “Gender Studies” към Университета в Цюрих.
Автор е на стихосбирките “Скок към слънцето” (2006), “Затворен прозорец” (2007). Под печат в България е сборникът й с кратки разкази „Влакът за Амстердам” и в Швейцария е сборното й томче със стихове на немски език „Sammle mich…” (“Събирай ме…”). Член на Съюза на писателите в Цюрих от 2006 г. Нейни стихове са номинирани на два международни конкурса за поезия в Италия: в гр. Монца (2006) и в гр. Еболи (2007), поместени съответно в антология и специализирано литературно списание. Има публикации също в антологии на немски и македонски езици.
В единението на елементарното и културното над бунището на всичко материално се издига мелодията, утвърждаваща живота, любовта и вечността на изкуството.
В условията на световната икономическа, социална и ценностна криза, двете новели и петте разказа, намерили място между страниците на „Бунище за цигулки”, поставят в нова светлина въпросите за преходността на земното, за търсенето и внасянето на смисъл в човешкото битие, за връзката между природа и култура отвъд всички обществено- политически граници.

Автор Евелина Ламбрева-Йекер
Издателство Книгата
ISBN 9789549495256
Година на издаване 2009
Корица Мека корица
Страници 156